Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får landstingsrådet besked av ministern i regionfrågan

Politiker från de fyra nordligaste länen har under ett par dagar varit samlade på Frösön för att förbereda inför en framtida storregion. Mötet hade precis avslutats när beskedet kom om att den planerade reformen kan vara på väg att ta en annan riktning.

Annons

Den så kallade styrgruppen med 27 ledamöter från Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län hade avslutat ett tvådagars möte där de diskuterat verksamhet och politisk organisation inför eventuellt bildande av Norrlands län och Norrlands läns landsting. Politiker och tjänstemän från de fyra länen hade precis avslutat med en gemensam lunch på Frösön Park när lunchekot i Sveriges Radio berättade att det inte blir någon sammanslagning av länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen 2018.

Nicklas Sandström (M), oppositionsråd i Västerbottens läns landsting, välkomnar beskedet.

– Fantastiskt. Dagens bästa nyhet. Det är otroligt glädjande att civilministern Ardalan Shekarabi tagit till sig av kritiken. Jag hoppas att han backar kring hela förslaget om att slå samman landstingen. Det här är en tydlig signal om att man borde stoppa hela reformen. Det är så många oklarheter om sjukvården, tillgängligheten, ekonomin och skatterna. Jag hoppas och tror att vi får besked nästa vecka om att man begraver hela reformen, säger han.

Nicklas Sandström (M), oppositionsråd i Västerbottens läns landsting, välkomnar beskedet att det inte blir någon sammanslagning av länsstyrelser 2018.

Maria Stenberg (S), landstingsstyrelsens ordförande i Norrbotten och sammankallande i styrgruppen, tog genast kontakt med civilminister Ardalan Shekarabi (S), som bekräftade att det inte blir någon sammanslagning av länsstyrelserna 2018. Maria Stenberg ser en rad fördelar med en storregion i Norrland och hon hoppas att förslaget blir verklighet. Hon anser inte att beskedet om länsstyrelserna nödvändigtvis betyder att hela regionreformen är på väg att stoppas.

– Ardalan Shekarabi säger inget om att det inte blir några nya regioner. Han bromsar delen med länsstyrelserna för att det är för kort tidsplan. Jag har respekt för att han har lyssnat på myndighetscheferna, säger hon.

Maria Stenberg (S), landstingsråd i Norrbotten och sammankallande i styrgruppen som förbereder för eventuellt bildande av storregion i Norrland. Hon hade direktkontakt med civilminister Ardalan Shekarabi (S) efter beskedet om att länsstyrelserna inte slås ihop 2018.

Landstingsrådet avvaktar resultatet av nästa möte mellan regeringen, Vänsterpartiet och Allianspartierna. Det är planerat att ske på måndag och efter det kanske läget klarnar ytterligare.

– Jag förutsätter att ministern är angelägen om att skapa en organisation som är jämlik över hela landet. Jag litar på att de politiska partierna i riksdagen tar det här på allvar och sätter sig vid förhandlingsbordet, säger Maria Stenberg.

Styrgruppens ledamöter har haft ett tvådagars möte på Frösön. Ann-Marie Johansson (S), regionråd i Region Jämtland Härjedalen, och Maria Stenberg (S), landstingsråd i Norrbotten, konstaterar att landstingen och regionen i norr har verksamhet i samtliga 44 kommuner som ingår i de fyra nordligaste länen.

Läs mer:

Därför vill civilministern ha storregioner

Regeringen hoppas på stöd från Centerpartiet

Per Åsling (C) om storregioner: – Centern är inget stödparti till regeringen

KD kan få nyckelroll när frågan om storregioner avgörs

Annons