Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård och känslosam debatt om fristad för hotade konstnärer

David Bell (MP) hade svårt att hålla tårarna tillbaka efter ett uttalande från Christer Siwertsson (M) i en fullmäktigedebatt på onsdagen. Andra ledamöter betecknade Siwertssons uttalande som mörkblått och till och med brunt.

Annons

– Jag blir mörkrädd när jag hör dig Christer, säger Anna Hildebrand (MP).

– Det här är så oförskämt. Att utmåla mig som mörkblå eller brun eller främlingsfientlig är så oförskämt. Det är nästan åtalbart, säger Christer Siwertsson.

► LÄS OCKSÅ: Margareta Winberg (S) kräver bättre samtalsklimat i fullmäktige

Christer Siwertsson (M).

Utgångspunkten för debatten var en motion där Mats El Kott (L) föreslår att Region Jämtland Härjedalen ska ansöka om medlemskap i ICORN (International cities of refuge network) och utreda förutsättningarna för att bli kulturfristad för författare med flera som lever under hot i sina hemländer.

Det var i det sammanhanget som Christer Siwertsson (M), förste vice ordförande i regionstyrelsen, sa att säkerhetsläget i världen är skärpt och att ett medlemskap skulle leda till behov av ökade säkerhetsåtgärder och därmed ökade kostnader.

– Vi ska inte flytta problemen hit. Det här gör det lätt att hitta personer som är förföljda, sa han.

David Bell (MP) och Mats El Kott (L).

Mats El Kott betecknade resonemanget som mörkblått. Anna Hildebrand uttryckte att uttalandet gjorde henne mörkrädd. Monalisa Norrman (V) uttryckte också att hon var rejält upprörd.

– Efter Christer Siwertssons kommentar, som inte var mörkblå utan snarast brun, så undrar jag: Vad har ni för överenskommelser i majoriteten?

När David Bell tog plats i talarstolen var han uppriven och hade nära till gråten. Han kom till Sverige från Storbritannien för 40 år sedan och han beskriver hur han under dessa år har sett ett förfall i synen på flyktingar.

– Vi har en skyldighet att hjälpa människor som hotas till livet. Jag blir upprörd över Christer Siwertssons uttalande.

– Jag förstod att det här skulle missförstås. Det är ett skärpt säkerhetsläge i världen och jag talar inte om att vi inte ska ta emot flyktingar. Vi ska ta emot flyktingar.

– Det var lätt att missförstå, sa David Bell.

Monalisa Norrman (V).

I en paus utvecklar David Bell sitt resonemang. Han beskriver att han kommer från ett land som var med i andra världskriget och hur det påverkat honom. Han beskriver att han uppskattade värderingarna i Sverige och han har stannat kvar.

– Sverige är inte perfekt, men det var ett fridfullt land i fred. Vi börjar tappa våra grundvärderingar och hur vi ser på samhället. På senare tid har vi haft en helt annan flyktingdebatt och även mitt eget part har visat sig vara mer hårdhänt.

När Christer Siwertsson talade om säkerhetsläge och kostnader blev det för mycket för David Bell.

– Det här är en principfråga. Det kostar pengar att rädda liv och ska vi ha ett fritt samhälle så kostar det pengar.

I samma paus utvecklar Christer Siwertsson sitt synsätt. Han upprepar att vi ska ta emot flyktingar, gärna fler än i dag. Han säger att han också förespråkar mottagande av till exempel förföljda författare och konstnärer. Däremot upprepar han att han inte anser att Region Jämtland Härjedalen ska söka medlemskap i ICORN.

– Vi behöver inte vara med i en särskild organisation för att göra det här. Det är inte kulturskaparna som är problemet, dem ska vi ta emot och vi har kulturskapare här som får stöd i dag. Men de har en svans som jagar dem och de letas upp i de länder där de lever. Om vi har en ICORN-stämpel så talar vi om för dem som jagar att de här konstnärerna finns här. Det blir ju som en spårkarta.

– Då borde han ha motsatt sig Östersunds kommuns medlemskap också. Det där är en efterhandskonstruktion, säger Monalisa Norrman.

Med facit i hand anser Siwertsson att han borde ha uttryckt sig på ett annat sätt i debatten.

– Jag hade kunnat vara tydligare i mitt inlägg. Men det kan också finnas en vilja att missförstå för att skada samarbetet med Socialdemokraterna.

David Bell tillbakavisar påståendet att han avsiktligt missförstått för att splittra majoriteten.

– Så är det inte alls. Men det är relevant att få veta vad majoriteten står för.

När debatten fortsatte inledde Ronny Karlsson (SD) med att uttrycka sin skepsis mot att göra regionen till en kulturfristad.

Därefter talade Robert Uitto (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, om vikten av det fria ordet och betydelsen av ett fritt kulturutövande.

– Regionen är beredd att skydda kulturutövare som är på flykt och som inte fritt kan utöva sin kultur i sitt hemland. Det är kommunernas ansvar eftersom det är i kommunen man har sin bostad. Men vi från Region Jämtland Härjedalen har vi sagt att vi stöttar det här.

Monalisa Norrman argumenterade för att Region JH ska bli medlem i ICORN eftersom det är en poäng att insatserna blir offentliga. Det är på det sättet som trycket ökar på regimer som förtrycker till exempel konstnärer, författare och journalister.

– Gå med i ICORN och sätt den loggan bredvid vår logga, säger Norrman.

Christer Siwertsson fick en hel del kritik för sitt inlägg i början av debatten. Efter pausen fick han också stöd, både från Moderaternas och Socialdemokraternas ledamöter.

– Jag tror att det blev ett missförstånd, jag vet att Christer är för att ta emot fler flyktingar. Men man ska inte sätta en stämpel på folk eftersom deras förföljare då kan hitta dem. En del av de hotade kulturarbetarna finns här bland oss och de är trygga och lever fritt. Det är inget nytt, vi ger dem trygghet, säger Tahar Khalfallah (S).

På Mats El Kotts initiativ arbetades en kompromiss fram under lunchen. Det hela mynnade ut i ett beslut som innebär att Region JH ser positivt på att Östersunds kommun ansöker om medlemskap i ICORN och tar huvudmannaskap för fristadsprogrammet. Fullmäktige beslutade också att Region JH bidrar till verksamhet som ökar fristadskonstnärernas möjlighet att delta i den konstnärliga och kulturella offentligheten. Regionen kommer också att delta i en styrgrupp på förfrågan av Östersunds kommun.

Läs mer:

Region JH: Så kan nattågstrafiken till länet förbättras

Han är ny direktör för region och landsting i norr

Region JH får oftare kritik för vården än grannlänen

Mer läsning

Annons