Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkgräsklippare på sjön i 200 knyck

/
  • Häftigast i går på sjön var Hubbe Bergh på sin egenbyggda trädgårdstraktor. Han hade svårt att få däcken att hålla kontakt med isen när han nästintill flög fram i över 200 kilometer i timmen.Jon Nilsson från Södertälje åkte med sin Rolls Royce Silver Shadow II till Ljusnedal. Med en 6,7 liters V8:a tuffade det 2,5 ton tunga skeppet på i 165 kilometer i timmen.
  • Premiär var det för Peter Westman, Västerås, när det gäller isåkning. Med dubbade däck fick han i går upp motor-cykeln över 300 kilometer i timmen.

Några i depån kallar det dårarnas paradis. I går startade Speed Weekend i Ljusnedal med deltagare från hela Sverige.

Annons

Nu ska det slås fartrekord på Ljusnedalssjön. Runt ett hundratal motorintresserade har sökt sig till Härjedalen för att åka riktigt fort på den tre kilometer långa banan som är upplogade på Ljusnedalssjön.

Ett av de mest spektakulära byggen är Hubbe Berghs trädgårdstraktor. En traktor som han byggt ihop själv och med en motorcykelmotor med dryga 135 hästar går det fort.

Redan första testet passerade han 200 kilometer i timmen med råge.

– Det finns mer att ta, men det var rejält skumpigt, sa en något mörbultat Hubbe Bergh.

– Ju äldre man blir ju större blir utmaningarna. Jag hittade inget kul på leksaksaffären så jag byggde mig en egen traktor.

I stort sett alla typer av fordon finns på plats. Ett gäng Hot Rods, en Vespa försedd med lustgastub, etanoldrivna bjässar på 3 000 hästar, en Saab 92 med självmordsdörrar och tvåtaktsmotor och mitt i smeten står en Rolls-Royce och blänker.

– Det här vill jag inte missa. Är man motorintresserad så är det nästan en självklarhet att åka hit, sa Rollsens ägare Jon Nilsson.

– Rena salsgolvet att åka på, i morgon blir det att gasa lite mer.

– Kanoners, det här var riktigt kul. Jag har åkt 320 som fortast förut med hojen.

– Men inte på is, och inte med dubb.

Mer läsning

Annons