Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhopp från fullmäktige efter kovändning i budgetfråga

Två socialdemokrater, Lars-Gunnar Nordlander och Conny Persson, lämnade sina platser i kommunfullmäktige. Orsaken var att de inte kan stå för partiets beslut att låta socialnämnden få tillstånd, i efterskott, att dra över budget för 2008.

Annons

Onsdagens fullmäktigesammanträde avverkades i rekordfart. Endast två frågor vållade viss debatt och under den ena ställde de två nämnda ledamöterna sina platser till förfogande.

Under partiöverläggningarna drevs dock en annan linje vilken vann majoritet.

– Jag är inte beredd att göra våld på mig själv och min egen uppfattning eftersom den på väsentliga punkter avviker från min fullmäktigegrupps majoritetsbeslut, förklarar Lars-Gunnar Nordlander som inte kan stå för beslutet och därför väljer att lämna sin plats i fullmäktige.

– Det handlar om att blidka revisorerna i efterhand.

Även Conny Persson begärde entledigande i samband med detta ärende.

– Vi löser inga problem genom den här kovändningen, anser Persson.

Gottfrid Jonsson, som fick företräda majoriteten i debatten, förklarade att man måste visa socialnämnden förtroende samtidigt som han hänvisade till ett omfattande förändringsarbete inom nämnden och verksamhetsområdet som syftar till att få ekonomin i balans.

– Foten borde ha satts ner tidigare när det gäller socialas återkommande budgetöverdrag, påpekade Jonsson som har ärvt dessa problem som kommunalråd.

– Beviljas lånet kommer jag att överklaga, det är ett löfte, sa Pelle Persson (VH), som menar att det är felaktigt att bevilja kommunala lån till ett aktiebolag på detta sätt.

Persson undrade även vad som gjorde att styrelse- samt vd arvodet stigit mellan 2007 och 2008 från omkring 20 000 kronor till över 92 000 kronor.

– Det vore bättre för kommunen att låta YPRO gå i konkurs så att någon med framtidsvisioner kan köpa upp fastigheterna, hävdade Persson.

Mer läsning

Annons