Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal om hjärträddning kan rädda liv i Härjedalen

Räddningstjänsten i Härjedalen utrustas med defibrillatorer. Samtliga stationer har fått utrustningen. Detta sedan kommunen och landstinget kommit överens.

Annons

Härjedalens kommun har investerat runt 85 000 kronor i apparaterna och landstinget ska stå för den utbildning som krävs.

att räddningstjänsterna i Sveg, Hede, Funäsdalen, Vemdalen. Lillhärdal och Lofsdalen kommer att utrustas med en varsin defibrillatorer. Dessutom kommer en apparat finnas i befälsbilen. Sedan tidigare har en defibrillatorer funnits i Ytterhogdal.

– Skönt att vi har löst den här frågan. En defibrillatorer kan rädda ett liv och totalt har vi nu åtta apparater i Härjedalen, säger kommunens räddningschef Kurt Svensson.

En defibrillator är en utrustning som kan få igång hjärtat på en person som drabbats av hjärtstillestånd. Sådana apparater blir allt vanligare och används numera på många håll i landet, bland annat vid publika platser som köpcentrum.

– Utbildningen av räddningspersonalen ska komma igång så fort som möjligt och tar ungefär tre timmar, säger Kurt Svenson.

insatstiden vid hjärtstopp samt att öka andelen levande som läggs in och blir utskrivna från sjukhuset.

De berörda räddningstjänsterna larmas ut vid medvetslös person inte har egen andning eller där personer påbörjat hjärt-lungräddning och ingen ambulans fins att tillgå.

Mer läsning

Annons