Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ser möjligheterna med glesbygden

/
  • Billy Söderin och Tomas ”Håkki” Eriksson inspirerar med föreläsningen The power of glesbygd.Foto: Stefan Persson

Att vara stolt över sitt ursprung är grunden­ för en trygg identitet. Med en sådan går det sedan att hitta möjligheter även i glesbygden,­ menar Tomas Eriksson och Billy Söderin som gör en länsturné med sin föreläsning ”The power of glesbygd”.

Annons

Föreläsningen ”The power of glesbygd” kom till Härjedalen på måndagen. Tomas ”Håkki” Eriksson och Billy Söderin hann med Sveg på eftermiddagen och Hede på kvällen, två välbesökta föreställningar där besökarna fick en hel del att tänka på.

över den pessimism som finns där vi bor, man ser inte de fantastiska möjligheter som finns, säger Billy Söderin som bor i Brattland i västjämtland.

– För många verkar det vara viktigt att få säga att de flyttar till Stockholm, att det är bättre på något sätt. Sen kanske det visar sig att de bor i Södertälje, säger Håkki Eriksson som menar att man ska vara lika stolt över, att som han, bo i Ljungaverk.

Under föreställningen visar de på olika sätt att det finns väldigt många fördelar med att bo i glesbygden. De känner också att deras föreläsning berör åhörarna.

– Det är en känsla jag har men det går förstås inte att bevisa, säger Eriksson som berättar om att de var i Bräcke och träffade ungdomar på skolan för någon vecka sedan.

– Då bad vi att de skulle skriva upp vad som fanns i Bräcke som de tyckte var bra. De fick ihop en lista med 25 punkter, när vi sedan frågade vad de saknade visade det sig att de hade svårt att komma på någonting. Mc Donalds och någon klädbutik nämndes men annars var det inte mycket, ändå hävdade de att det inte fanns någonting i Bräcke.

– Med lite positivt tänkande så har man nästan större möjligheter att lyckas häruppe. Behöver man en industrilokal eller mark för att genomföra någon idé finns det mycket att välja på, så är det inte i Stockholm, säger Söderin som bilat genom USA, varit mycket i Canada och vänt ut och in på Kina men upptäckt att Norrlands inland ändå är ganska bra.

Mer läsning

Annons