Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kan leda till ett olyckligt misstroende"

– Det här kan leda till misstroende mot hur kommunen sköts. Om den här personen gör så här som privatperson, agerar han på samma sätt som ledande politiker? säger Göran Bostedt.

Annons

Göran Bostedt är docent i statsvetenskap på Mittuniversitetet och han tycker att det kan ställas höga krav på politiker.

– Ja, tveklöst. Att vara politiker är att vara en utsedd representant för medborgarna och den representativiteten följer inte ålder eller kön primärt utan åsikter. Den legitimitet och trovärdighet som behövs för att kunna utföra sitt representantskap innebär att man måste svarar upp mot etiska och moraliska värden.

Han tycker att det ser mycket illa ut att en av de högsta politikerna i en kommun inte kan sköta sin egen ekonomi, samtidigt som denne förväntas ha hand om kommunens budget.

Vilka signaler sänder detta ut?

– Dels är det ju mycket olyckligt i förhållande till hans politiska förtroendeuppdrag och till hans förtroende som politiker och som individ. Dels är det olyckligt för det politiska systemet om den ledande politikern inte svarar upp mot de krav och förväntningar som ställs på medborgarna. Det kan leda till ett olyckligt misstroende mot den kommunala förvaltningen, säger Göran Bostedt.

Mer läsning

Annons