Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest med över 800 skidåkare i Bruksvallarna

/
  • Robin Bryntesson fick ett särskilt pris för att han har varit upp på de 60 fjälltoppar som finns runt Bruksvallarna. De toppar som räknas är samtliga högre än 1 000 meter över havet.
  • Anders Södergren ställde upp som prisutdelare och han tog sig även gott om tid att skriva autografer till alla ungdomar.
  • Petter Northug fick ge många segerintervjuer till lokala media. Här intervjuas han av Anders Blomqvist som hoppade in och hjälpte Funäsdalens egen tv.
  • Klass 8 på Funäsdalens skola grillade omkring 1 000 hamburgare i samband med Fjälltoppsloppet. För det får de en slant till sin skolresa.

Fjälltoppshelgen i Bruksvallarna är inte bara en skidtävling. Det är även en folkfest där aktiva, ­ledare och föräldrar håller avslutningen på sin skidsäsong.

Annons

Startlistan är riktigt diger när det vankas Fjälltoppshelg i Bruksvallarna. Under tre dagar kan arrangörerna räkna in närmare 1 600 starter.

– Det är fantastiskt, en riktig folkfest. Prisutdelningen vi har här efter Fjälltoppsloppet skulle jag vilja påstå är unik. Eftersom alla stannar kvar och hämtar sin pokal blir det riktigt mycket folk, säger Peder Persson.

Hela arrangemanget flyter på fint och deltagarna får sina tider och placeringar så fort de kommer i mål. Resultatlistor anslås efter det att sista tävlande gått i mål i varje klass och allt från speaker till fikaservering går som smort. Ett enda problem finns och det är trafiksituationen.

– Visst skulle det behövas en skidstadion så att start och mål blir på samma ställe, det finns ju planer på en sådan, säger Persson som håller med om att det blir krångligt när skidspåret ska gå över infartsvägen till tävlingsområdet.

har Fjälltoppshelgen stor betydelse för både byn Bruksvallarna och för arrangörerna. Men det finns även ekonomi i tävlingen på lägre nivåer. I grillen står exempelvis sex elever från klass åtta på Funäsdalens skola och de drar också in en hacka till sin skolresa för sin insats.

– De grillar mer än 1 000 hamburgare under helgen, sen har vi även korv, kaffe och gulaschsoppa, berättar Maria Fransson som är serveringsansvarig.

För alla skidungdomar är tävlingen lite extra rolig. Dels är det ovanligt med masstart i ungdomslopp och prologen till Knallcrossen som mestadels går utför är en fartupplevelse. Bonusen möjligheten att få möta världsstjärnan Petter Northug i en sprintävling lockade till rejäl satsning utför fjällsidan.

Mer läsning

Annons