Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första växthuset på plats

/
  • Sven Görgård, projektledare, berättar att det till att börja med ska odlas tomater i det försöksväxthus som byggts upp.

Snart kan tomaterna i Härjedalens butiker komma från Sveg året runt. NBE Sweden har i dagarna byggt klart sitt första växthus och plantorna sätts i början av maj.

Annons

Om och när bioenergikombinatet i Sveg blir verklighet kommer det att finnas en hel del överskottsvärme att ta hand om. I planerna har det då funnits att bygga upp ett antal växthus där odling ska kunna ske året runt.

– Om försöket slår väl ut och allt med bioenergikombinatet blir som vi hoppats så ligger planerna på att bygga mellan 30 000 och 40 000 kvadratmeter växthus, säger Görgård.

– Vi har även beställt själva växthuset från Finland. Nu är det inte riktigt färdigt för vi har bara en provisorisk värmelösning ännu. Till hösten ska vi ta värme från försöksanläggningens ångpanna, säger Sven Görgård som berättar att det är viktigt att temperaturen håller sig runt 20 grader hela tiden för att odlingsresultatet ska bli bra.

Det första växthuset har kostat omkring 3 miljoner kronor att bygga men om det blir en fullskalig drift så räknar företaget med att det ska gå att pressa priserna något om man slår ut byggkostnanden per kvadrat.

Enligt de finska tomatplantsleverantörerna kan NBE räkna med en produktion på 25 kilo tomater per kvadratmeter och år. Tomaterna kommer under försökstiden att i huvudsak säljas till butiker i närområdet.

Mer läsning

Annons