Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föryngring stora frågan vid fisketinget

/
  • Årets fisketing i Härjedalen anordnades i Funäsdalen där förre kommunalrådet Lennart Olsson avtackades med en tavla för sitt engagemang i fiskefrågor.

Medlemm­arna i fiskevårdsområdesföreningarna blir allt äldre i samma veva som allt fler fiskerättsägare finns bosatta utanför Härjedalen.

Annons

– Snart är det bara gamla pensionärer kvar i föreningarna. Nu måste vi försöka locka de yngre.

Vid årets Fisketing i Härjedalen, som arrangerades i Funäsdalen, var en av frågorna hur det framtida fisket ska utformas. Mötet, som samlade ett 40-tal personer, var överens om att en föryngring krävs i de många fiskeföreningar som finns i Härjedalen.

Många menade att det i dag påminde om rena pensionärsträffen när de kallade till möten i föreningarna.

– Jag tror att alla är överens om att det krävs bättre samarbete mellan föreningarna. Dels blir gruppen av fiskeområdesmedlemmar allt äldre som inte riktigt orkar med att driva frågorna och dessutom blir allt fler fiskerättsägare bosatta på andra orter, säger Malin Fjellgren som för kommunens räkning håller i fisketinget.

så är man idag mer än någonsin inne på samarbete vilket på sikt kan mynna ut i många föreningar slår ihop och att det för fiskarna betyder att man kan fiska på fler vatten med färre fiskekort. Om och när det kan bli ett fiskekort som skulle gälla för hela Härjedalen var det ingen som ens försökte gissa på.

– Visst vore det bra. Men själv har jag drivit frågan om ett kort som gäller Ljusnan i Härjedalen under många år, men det är många frågor som måste lösas, säger Sune Halvarsson i Hedeviken.

– Men visst vore det bra med ett gemensamt kort, men det har visat sig att det inte är det lättaste att ordna.

Uppe i västra delen av Härjedalen har man kommit en bit på väg när man slår ihop alla fiskevårdsområdes föreningar och låter fiskare ta del av alla vatten med ett gemensamt fiskekort. Visserligen endast under en vecka men satsningen kan bli starten till mer fiske på mindre antal fiskekort.

– Under vecka 29 kommer vi att göra en kraftsamling med en fiskevecka men många aktiviteter. Förutom att vi på ett fiskepass erbjuder 250 fjällsjöar och över 200 kilometer strömmande vatten blir det specialturer, föreläsningar och andra aktiviteter, säger Petter Eurenius vid destination Funäsdalen.

Mer läsning

Annons