Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsliga planer kan bli verkliga

/
  • Roland Tullners och Åke Larsson tror att det här är sista ­säsongen som det spelas fotboll på grus i Sveg.

Svegs IK har långt gångna planer på att lägga konstgräs på sin grusplan. Planen ska värmas upp av spillvärme från HMAB och därigenom gå att använda året runt.

Annons

Med sin ungdomsverksamhet som bas satsar nu Svegs IK stort på att förbättra möjligheterna för de som vill spela fotboll i Sveg. En konstgräsanläggning planeras och om allt går i lås ska den stå färdig redan till vintern.

– I dagsläget har vi över 200 ungdomar och ett 30-tal ledare i klubben. För att dessa ska få bättre förutsättningar siktar vi på att lägga konstgräs på vår grusplan, berättar Åke Larsson, ungdomsansvarig i Svegs IKs fotbollssektion.

Ett mål är förstås att få slagkraftiga lag både på dam- och herrsidan i seniorsammanhang.

– Vi är en bit på väg, särskilt när det gäller damerna. På herrsidan är vårt första delmål att ha ett lag i pojkallsvenskan om fyra-fem år, säger Larsson som berättar att det i ungdomsverksamheten är nästan exakt hälften tjejer och hälften killar som deltar på klubbens träningar.

– Men bredden kommer fortfarande att vara lika viktig för oss. Vi vill att så många som möjligt ska spela fotboll.

konstgräset beräknas till 4,2 miljoner kronor och anläggningen ska byggas och drivas av ett arenabolag. I första steget är det bara själva planen som är medräknad men funderingar finns även på att bygga en rejäl klubblokal i anslutning.

I projektgruppen har SIK fått med sig Bosse Johansson som var med när Borås Arena byggdes.

– Han bidrar med många värdefulla synpunkter, säger Roland Tullners, fotbollsektionens ordförande.

Att konstgräs förbättrar träningsmöjligheterna är tveklöst.

– Under åren 1958-2005 var Ryavallens naturgräs Elfsborgs huvudsakliga träningsanläggning. Men redan efter tre år har konstgräset på Borås Arena använts mer än Ryavallen gjorde på 46 år, förklarar Larsson.

En förutsättning för att konstgräs ska kunna läggas är att driftskostnaden blir låg.

– Tack vare att vi kan få hit spillvärme från HMAB så är det här möjligt. Hade vi inte haft den uppvärmningsmöjligheten hade vi inte ens kunnat fundera på konstgräs, säger Tullners.

företag i Svegsområdet som idrottsklubben pratat med är positiva till att vara med och hjälpa klubben.

– En konstgräsplan kommer att ha stor betydelse för Sveg och besöksnäringen här, säger Åke Larsson som räknar med att planen ska kunna användas flitigt även av andra föreningar i samband med träningsläger och cuper.

För att konstgräsplanen ska kunna vara spelklar nästa vinter måste spaden komma i jord under augusti.

– Vi har satt en tuff tidsplan, det är vi medvetna om. Men skulle det inte gå vägen så faller inte projektet, då kör vi nästa sommar istället, säger Roland Tullners målmedvetet.

Mer läsning

Annons