Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens kommun fick rätt om vindkraften

Förvaltningsrätten avslår de överklaganden som lämnats när det gäller översiktsplanen och byggande av vindkraft i Lillhärdal.

Annons

Som ÖP tidigare berättat överklagades det beslut som kommunfullmäktige tog i november 2010 om tillägg till översiktsplanen för vindkraft i kommunen. Beslutet innebar att det inte skulle byggas några vindsnurror i Lillhärdal. Detta överklagades av Bengt Liljemark, Bergvik Skog AB och Rabbalshede Kraft AB men nu har Förvaltningsrätten i Härnösand i en dom beslutat avslå överklaganden. Förvaltningsrätten hänvisar i sin dom till att kommunen handlat helt enligt kommunallagen. När det gäller Rabbalshedes överklagande avvisas med skälet, att bolaget saknar rätt att överklaga kommunens beslut, då det inte är medlem i kommunen.

– Vår uppfattning är, att Härjedalens kommun och majoriteten av befolkningen i Lillhärdal är att gratulera till Förvaltningsrättens beslut och hoppas att detta segslitna ärende nu kan avslutas. Det borgar för en ljus alternativ framtid för Lillhärdalsbygden och understryker kommunens rätt, att själv besluta om riktlinjerna för den framtida utvecklingen av kommunens mark- och vattenområden, säger Billy Anklev, ordförande i föreningen för småskalig vindkraft.

Bengt Liljemark är naturligtvis inte lika positivt inställd till Förvaltningsrättens beslut.

– Jag tycker att Förvaltningsrätten tagit lite väl lättvindligt på vår överklagan. Det saknas tydliga formuleringar i domen och vi överväger att begära prövningstillstånd. Det skulle göra det möjligt att driva frågan vidare till Kammarrätten, säger Bengt Liljemark.

Mer läsning

Annons