Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens kommunfullmäktige blir uppläxade

/

Vindfrågan blåser upp på allvar igen när det gäller de planerade vindparkerna Skaftåsen och Andåsen i trakterna av Lillhärdal. Detta sedan Förvaltningsrätten har upphävt kommunfullmäktiges beslut.

Annons

Det visar sig att det gick lite väl snabbt och ogenomtänkt till när Härjedalens kommunfullmäktiges ledamöter samlades i Ytterhogdal i juni 2012. I dåvarande kommunalrådets, Gottfrid Jonsson, frånvaro blev det rena korsdraget när frågan om vindkraftsfrågan i Lillhärdal skulle klubbas. Inför fullmäktigemötet hade en enig kommunstyrelse bestämt att översiktsplanen skulle gälla vilket innebar nej för vindkraft i Lillhärdal.

Men Göran Pålsson (S) och Gunnar Hedin (C) yrkade plötsligt på återremiss då det bland annat kommit in ett medborgareförslag om alla positiva effekter en utbyggnad skulle ge byn. Efter omröstning gick fullmäktige med på en återremiss.

Gottfrid Jonsson kommenterade dagen efter mötet och undrade hur trovärdiga fullmäktige var efter kovändningen. Och Vox Humanas Pelle Persson brast ut i "Vad i helvete håller ni på med" när frågan klubbades.

Beslutet överklagades och Förvaltningsrätten konstaterar nu att fullmäktige brutit mot flera regler. I sin dom upphäver de beslutet både när det gäller Skaftåsen och Andåsen.

Dels handlar det om jäv. Fullmäktiges ordförande, Gunilla Hedin (S) och Gunnar Hedin (C) borde inte ha deltagit i frågan vilket de gjorde.

Dels var det felaktigt att behandla en fråga som inte vunnit laga kraft där översiktsplanen var överklagad.

Den tredje punkten var att kommunfullmäktige inte motiverade återremissen nog tydligt.

Därmed upphäver Förvaltningsrätten beslutet som togs.

Frågan är vad som nu händer med vindkraftsutbyggnaden i Lillhärdal?

– Vi har tagit del av domen, och för en dialog med länsstyrelsen och inväntar svar därifrån, säger kommunchefen Inger Lagerqvist.

* Men jag antar att det blir en ny kommunal vända i frågan?

– Jag vill avvakta med några svar innan jag fått besked från länsstyrelsen, men visst kan det bli så.

Sara Huss, vindkraftshandläggare vid länsstyrelsen, säger att hon tidigare tagit emot yttrandet från Härjedalens kommun att de godkänner vindkraftsutbyggnad i Lillhärdal.

– Om det nu visar sig att beslutet upphävts måste vi naturligtvis ta upp detta. Som jag ser det skickar vi tillbaka frågan till Härjedalens kommun.

Billy Anklew och Lars Busk var de som överklagade det turbulenta fullmäktigemötet i Ytterhogdal.

– Bra att domen äntligen kom, jag har blivit mycket förvånad om Förvaltningsrätten haft en annan uppfattning än oss, säger Lars Busk.

– Ett lika väntat som välkommet beslut, politikerna i Härjedalens kommun gjorde tyvärr misstaget att lita på värdelösa utfästelser om en procent i bygdepeng, säger Billy Anklew.

Mer läsning

Annons