Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga klara svar om vad vindkraften gett Härjedalen

Politikerna i Härjedalen har inga tydliga svar på vad den redan befintliga vindkraften inom kommunens gränser har gett. Det framkom under onsdagens fullmäktigesammanträde.

Annons

Under allmänhetens frågestund ställde Billy Anklew, FFSV, tre frågor till kommunens politiker. Då reglerna endast tillåter att frågorna riktas till två personer valde han Anders Häggkvist (C) och Gunilla Hedin (S) som båda sitter med i kommunledningsutskottet och nyligen var med och tog beslut om vilket förslag som ska ställas ut på samråd.

– Vi har hört påståenden om hur mycket pengar och arbetstillfällen en vindkraftsetablering ska ge så jag vill fråga vad de 22 verk vi redan har i Härjedalen har gett kommunen. Vad har det givit Härjedalen, hur mycket bygdepeng har betalats ut och hur många jobb ger de, frågade Anklew.

Både Häggkvist och Hedin saknade fulltäckande svar och ville använda möjligheten att ge svar vid nästa fullmäktige.

– På första frågan så vet jag inte, på andra med bygdepengen är det kanske inte så mycket men de verk vi har byggdes före det fanns någon policy. På sista frågan så är svaret att det gett några arbetstillfällen men jag har ingen siffra, svarade Häggkvist och fick medhålla av Hedin.

– Jag tycker inte att det är så viktigt med pengarna utan det viktiga är att vi bidrar till en grön omställning. Om det inte blir en sådan kan klimatet bli varmare och då står vi utan snö, och tack vare snön har vi stora inkomster i Härjedalen, påpekade Gunilla Hedin.

Billy Anklew tyckte det var mäkligt att politikerna inte hade bättre koll på vad de redan befintliga verken gett.

– Någon företrädare för kommunen har ju gått ut och sagt att det ska ge 250 jobb, påpekade Anklew.

– Ja, men det var det ju en tjänsteman som sa, försvarade Gunilla Hedin som inte ville ta ansvar för det löftet.

Mer läsning

Annons