Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jäviga politiker blev ojäviga i vindkraftsfrågor

När kommunfullmäktige i Härjedalen oktober 2010 klubbade den omdebatterade översiktsplanen om vindkraft anmälde två av ledamöterna jäv i frågan. Två år senare röstade samma politiker genom en återremiss i samma ärende.

Annons

När politikerna i oktober 2010 samlades till fullmäktigemöte var den stora frågan om de skulle godkänna vindkraftsparker i trakterna runt Lillhärdal. Efter omröstning blev det nej vilket skrevs in i översiktsplan. Några vindsnurror i Lillhärdal skulle det inte byggas menade majoriteten.

Bland ledamöterna fanns Gunilla Hedin (S) och Gunnar Hedin (C). De anmälde båda jäv i frågan på grund av deras släktförhållande med berörda markägare.

Två år senare verkade dock jävsfrågan blåst bort i tankarna hos Hedins. Frågan om vindutbyggnad på Skaftåsen och Åndberget blev åter ett ärende för fullmäktige efter en begäran från Miljöprövningsdelegationen. Kommunstyrelsens föreslog då ett avslag och hänvisade till gällande översiktsplan. Kommunfullmäktige fick i uppdrag att klubba beslutet vid sitt möte i Ytterhogdal juni 2012. Där blev det en plötslig kovändning. Påhejade av Gunnar Hedin (C) och Göran Pålsson (S) som båda yrkade återremiss öppnade plötsligt politikerna möjligheterna att bygga vindsnurror på Åndberget samt Skaftåsen.

I det läget anmälde varken Gunilla Hedin eller Gunnar Hedin något jäv utan fanns med i omröstningen.

– Det var fel av mig. Naturligtvis skulle jag ha anmält jäv även där när det handlar om samma fråga. Jag tänkte mig inte för och det skulle jag ha gjort, säger Gunilla Hedin.

– Dessbättre hade min röst ingen avgörande betydelse, men det var dumt gjort av mig.

* Hur blir det fortsättningen i frågan. Är du jävig eller inte?

– Jag kommer att anmäla jäv när frågan kommer upp i fortsättningen, säger Gunilla Hedin.

När det gäller Gunnar Hedin var det han bland fullmäktigeledamöterna som begärde återremissen juni 2012.

Utan att blinka röstade han tillsammans med en majoritet av fullmäktige genom hans begäran.

Detta i samma ärende som han ansåg sig vara jävig i år 2010.

Vi har sökt Gunnar Hedin för en kommentar.

Mer läsning

Annons