Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kovände om vindkraft

Kommunfullmäktige i Härjedalen gick emot den översiktsplan som man själva tagit i november 2010. Beslutet innebär fritt fram för vindkraft på Skaftåsen, Åndberget och Ängersjökölen.

Annons

Härjedalens kommunfullmäktige har lämnat bort sin vetorätt när det gäller vindkraftsetableringar på Skaftåsen och Åndberget i Lillhärdal samt Ängersjökölen sedan de med stor majoritet beslutat att se positivt på dessa och tillstyrka etableringarna efter en förfrågan från miljöprövningsdelegationen i Västernorrland.

– Det har framkommit nya saker och de argument som fanns 2010 håller inte, påpekade Anders Häggkvist (C) som hela tiden varit för vindkraftsetableringarna.

Lars Bygdén (FP) var inne på samma linje att förutsättningarna ändrats och han liksom övriga som ändrat ståndpunkt hänvisade till röda siffror i befolkningsutvecklingen bland annat.

– Mitt parti står för småskalig vindkraft och det är inte helt lätt att gå emot, förklarade Bygdén som dock hoppades på bygdepeng, skattekronor och arbetstillfällen.

– Vi har fått en fin broschyr i brevlådan där det står att bygden ska få en procent i bygdepeng, det är unikt, hävdade Göran Påhlsson (S) som berättade att hans parti diskuterat vindkraftsfrågan i tre timmar häromkvällen innan de kom fram till ett gemensamt beslut.

Endast fem ledamöter var emot tillstyrkandet, dessa var moderaternas Bertil Nilsson, vox humanas Pelle Persson, sverigedemokraterna Thomas Nordqvist och Ingegärd Fjällgärde samt politiskt oberoende Olle Larsson.

– Det här är ett sätt att stampa på demokratin och värst är fullmäktiges ordförande Gunilla Hedin som ska vara den främste försvararen av demokratin i kommunen. Att man ändrar på en översiktsplan för att man blir erbjuden en bygdepeng är som att ta emot en muta, påpekade Pelle Persson (VH).

Bertil Nilsson (M) som bor i Lillhärdal, hävdar att beslutet gick emot 64 procent av bygdens befolkning.

– Det är säkert många som är glada nu, men de bor inte i Lillhärdal.

Anders Häggkvist ansåg att de som var emot stod för en negativ syn på utvecklingen.

– Jag tycker att vi ska se det här som en chans, om fem år kanske det skapar jobb, påpekade Häggkvist.

Enligt miljöprövningsdelegationens rättschef, Lars B Nyberg, lämnar kommunen över sitt veto genom att tillstyrka etableringen. Det blir då miljöprövningsdelegationens ärende.

– Vi kommer ju att titta på översiktsplanen för att se om det finns några hinder för en utbyggnad, förklarar Nyberg.

Mer läsning

Annons