Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mineraljägare hoppas på nya guldfynd i Härjedalen

/
  • Harriet Svensson och Siv Wiik visade upp Storkullen, där de hittade en fyndighet med stor andel zink och mycket guld, för sina minerallterarkollegor.

Förra tisdagen borrades det första hålet för att undersöka den fyndighet som Siv Wiik och Harriet Svensson prisades för i Mineraljakten 2007.
– Det känns väldigt spännande, säger de båda.

Annons


Årets Mineraljakt hade sin upptaktsträff i Ytterhogdal i fredags. Ett passande tillfälle eftersom nästan sammanföll med tidpunkten för den första provborrningen vid Storkullen utanför Ytterhogdal. Ett 20-tal flitiga mineraljägare hade samlats vid träffen och givetvis fick de chansen att se området som kan skapa guldrusch i Ytterhogdalstrakten.
– Där borta ligger Enåsengruvan, säger Harriet Svensson och pekar bort mot några bergsknallar. Det är 18 kilometer dit och kanske är det här en mycket större fyndighet, fortsätter hon.
Förhoppningen som både Harriet och Siv har är att deras fynd ska vara så bra att det ger ett uppsving till bygden med välbehövliga arbetstillfällen. För deras egen del har det redan förändrat livet en del både på gott och ont. Avtal har skrivits med gruvföretaget Hansa Resources och det har gett en skaplig slant med möjlighet till mer om området visar sig vara brytningsvärt.
– Men vi har fått så mycket att stå i så vi har inte hunnit ut och leta nya områden, och det är tråkigt, påpekar båda.
Chansen att göra fler fynd är fortfarande god, vilket Mineraljaktens projektledare Arne Sundberg påpekade vid upptaktsträffen.
– Det är knappt fyra procent av landets yta som är låst av undersökningstillstånd.
– Nya intressanta fynd kommer in hela tiden, säger Sundberg som räknar Siv och Harriets fynd till ett av de allra bästa under Mineraljaktens historia.

Mer läsning

Annons