Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötte björn på fisketuren

/
  • – Vi har längtat efter att se en björn och det var en härlig upplevelse. Men visst var det lite otäckt när den kom springandes mot oss, säger Kent Edman och Johanna Lannerstedt.
  • Den här björnen träffade Johanna Lannerstedt och Kent Edman från Östersund på när de fiskade i Lofssjön.
  • Helst vill man sitta säkert i en bil när man har björn i närheten. Men vad gör man när nallen står och vaktar bilen?
  • Björnen lämnade avtryck på bilen.

Fisket med en fångad storöring avbröts snabbt då en björn dök upp. Men när Johanna Lannerstedt och Kent Edman skyndade sig till bilen stod nallen där på vakt.

Annons

– En härlig upplevelse att äntligen få se en björn, men vi blev lite fundersamma då den stod och passade vid bilen, säger Johanna Lannerstedt.
Det var i lördags hon och fästmannen Kent Edman var ute och fiskade i Lofssjön. De stod ute på en udde när de plötsligt såg en björn 100 meter bort som lufsade fram och tillbaka.
De hann snabbt fram med kameran och fick några bilder. Efter det försvann björnen. De packade ihop sina grejor och gick mot bilen.
– När vi närmar oss bilen från en höjd ser vi att björnen är där. Kent plockar upp kameran igen och går närmare för bättre sikt. Plötsligt rusar björnen mot oss, säger Johanna Lannerstedt.
Nu var goda råd dyra och med en nalle i full fart mot sig gällde det att få stopp på björnen
– När björnen började rusa mot oss ställde vi oss upp och viftade och skrek. Först då stannade björnen, reste sig upp på bakbenen och stannar 30 meter från oss.
– Den trampade sedan ner till bilen och var där ett par minuter tills den sprang mot oss igen men vände tidigare än första gången.
Björnen trampade oroligt fram och tillbaka innan den plötsligt fick väldigt bråttom in i skogen och försvann.
– Då skyndade vi oss in i bilen och åkte och varnade en familj med två barn som befann sig 300 meter längre bort.
• Björnfrossa?
– Visst blev vi skraja, men vi har längtat efter att se en björn och trots att vi har varit ute i naturen så mycket har vi inte tidigare lyckats se någon. Det var en härlig upplevelse.
• Hur gick det med fisket?
– Jodå, jag fick en öring på dryga 2 kilo. Rekord för mig men björnmötet var häftigare, säger Kent Edman.

Mer läsning

Annons