Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vindkraft nära Lillhärdal

/
  • Bengt Liljemark, närmast, och Billy Anklew, i bakgrunden, var förlorare respektive vinnare i dagens vindkraftsbeslut.

Sällan har en fråga berört och väckt så många känslor som vindkraftsplanen för södra och östra Härjedalen. I fullmäktige var det både besvikelse och jubel efter att politikerna röstat fram en plan som kraftigt begränsar möjligheterna till utbyggnad i jämförelse med de planer och önskemål exploatörerna har

Annons

Kommunfullmäktige gick på det förslag som fanns för en översiktsplan där vindkraftsområden pekas ut i södra och östra delarna av Härjedalen. Frågan som debatterats flitigt under de senaste åren togs en vända till i fullmäktige men till slut vann kommunstyrelsens förslag med rösterna 22 för, 15 mot och 1 ledamot avstod.

Detta innebär att det inte blir någon vindkraftsutbyggnad i närheten av Lillhärdal den här gången.

Först upp i talarstolen var Moderaternas Hans-Ola Thörnberg.

– Jag ställer mig bakom kommunstyrelsens förslag men vill att det ska förtydligas att planerna ska hållas aktuella och omprövas, sa Thörnberg som har kämpat för att vindkraft ska tillåtas även i västra Härjedalen.

Även Göran Påhlson (S) påpekade att han är en stor vindkraftsförespråkare men även han valde att stötta det liggande förslaget eftersom Härjedalen med detta kan få upp till 110 verk inom kommungränsen.

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) ansåg också att det liggande planförslaget var bra.

– Den här frågan är väl genomarbetad. Att vi kan ha 110 vindkraftverk är en jättestor utbyggnad och vi har då tagit ett stort ansvar för energiomställningen.

– Ett skäl till att inte bygga i Lillhärdal är att det råder stor oenighet i bygden och då måste vi vara restriktiva eftersom kommunen har ett planmonopol, förklarade Jonsson som även han konstaterade att antagandet av planen inte är något som varar för evigt eftersom de enligt lag ska hållas aktuella.

Genom att vara varsam med att släppa områden till vindkraftsetableringar såg Jonsson även fördelen att det går att utvärdera de byggen som genomförs.

– Då kan vi se vilket resultat utbyggnaden ger ekonomiskt och när det gäller arbetstillfällen. Dessutom ska vi akta oss för att gå på samma mina som med vattenkraften där enskilda personer, byar och kommunen drabbades av utbyggnaden. Nu flyttar kraftintressenter 30 jobb med ett snabbt penndrag utan att ta hänsyn till oss, summerade Gottfrid Jonsson som då hade Fortums flytt av driftcentralen från Sveg till Stockholm i tankarna.

Den politiskt drivande kraften för vindkraftsutbyggnad i det aktuella området har varit Centerpartiets Anders Häggkvist.

– Jag ställer mig också bakom kommunstyrelsens förslag men vill då även väcka planerna för utbyggnad på Åndberget som ett tilläggsyrkande, förklarade Häggkvist som vill att Härjedalen ska vara med och driva utvecklingen för en grön omställning.

– Vindkraften ger sysselsättning och det är fel att den ska få klä skott för vattenkraften, sa Häggkvist som även passade på att ge en känga till Moderaterna för att de inte tog ställning utan yrkade på ett tillägg som redan är lagstadgat.

Lars-Gunnar Nordlander (S), ordförande i miljö- och byggnämnden, hade svårt att se hur kommunen skulle kunna motivera en utbyggnad på Åndberget.

– I sådana fall måste vi ta Skaftåsen först och då skulle det bli en utbyggnad på ytterligare 120 vindkraftverk. Det är inte jag beredd att släppa till i en plan, förklarade han.

Under omröstningen satt även Bengt Liljemark, ordförande i Medvind för bygden, i en åhörarstol. Han var märkbart besviken efter omröstningen där en etablering på Åndberget inte kom med.

– Det är bara att konstatera att det inte går att lite på fullmäktigeledamöterna. Fyra–fem stycken har ljugit oss rakt i ögonen, sade Liljemark.

– Men det här är inte färdigt än. Det finns andra vägar att gå, kommenterade Bengt Liljemark.

Desto lyckligare var däremot Billy Anklew, en av de drivande krafterna i Föreningen för småskalig vindkraft.

– Det här är en jätteseger för oss. När jag gick på det första informationsmötet var det redan klart att det skulle bli en våldsam utbyggnad. Jag kunde inte sova den natten för tankarna på hur det skulle se ut runt byn, sade Anklew som välkomnade en utvärdering på de parker som byggs i Härjedalen.

– Nu finns det 22 verk i Härjedalen och de ger inga jobb eller pengar så att det är något att tala om. Det är endast från ett vindkraftverk på Brickan som någon får pengar och då rör det sig om 10 000 kronor vilka går till fiskvårdsområdet.

Mer läsning

Annons