Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny radiomast upprör på Sonfjället

/
  • Myndigheterna borde vara mer restriktiva med dispenser när det gäller byggen i skyddade områden. Det menar många som inte gillar den nya radiomasten på högfjället i Sonfjällets nationalpark.

I en nationalpark är det förbjudet att uppföra eller utöka en byggnad. Ändå byggdes en ny radiomast på Sonfjället.

Annons

Nationalpark är den starkaste skyddsformen i miljöbalken. Reglerna vad man får eller inte göra är många då nationalparker utgörs av representativa landskapstyper som bevaras i naturligt tillstånd samt av natursköna unika miljöer. Bland annat är det förbjudet att uppföra eller att utöka en byggnad i det skyddade området. Om nu inte dispens ges.

Det har länsstyrelsen i Jämtland gjort till en 10 meter hög träbyggnad som innehåller radioutrustning. För några dagar sedan flögs den 2 500 kilo tunga byggnaden med hjälp av helikopter upp på högfjället. Nu står den kåtliknande byggnaden på 1 274 meters höjd men långt ifrån alla är glada av nybygget.

– Här pratas det så mycket om ostörd natur, jag blir riktigt besviken att man från myndighetshåll kan ge tillstånd till detta, säger Burny Iversen, en av många stugägare i området.

– Nej, det är dålig förvaltning av naturen. Visst, jag kan förstå allmännyttan med en radiomast, men myndigheterna verkar inte ha tänkt på alternativa platser, färgsättning, utformning och framförallt nyare teknik.

Länsstyrelsen gav dispens för bygget redan 2003 med motiveringen att verksamheten är nödvändig och angelägen för att upprätthålla telekommunikation i området bland annat för renskötsel, markförvaltning, naturvården och fjällräddningen. Härjedalens kommun gick på samma linje och beviljade bygglov 2004.

– Den gamla stationen hade gjort sitt och gick i bitar för några år sedan. Visst är den nya högre men utformningen har skett i samförstånd med länsstyrelsen och kommunen, säger Ivar Westberg.

Mer läsning

Annons