Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över nytt vårdavtal vid Fjällhälsan i Hede

/
  • Verksamhetschefen Annika Cederlund, Per Åsling, läkaresekreterare Karin Åström, Marianne Larm-Svensson och Klas Hallman.Foto: Håkan Persson

Det råder osäkerhet hur reglerna när det gäller det fria vård­valet drabbar Fjällhälsan i Hede.
– Landstinget bör bestämma sig hur man vill ha det, säger Bengt ­Liljemark.

Annons

Bengt Liljemark är ordförande i den ekonomiska förening som sedan januari 2006 driver hälsocentralen i Hede på entreprenad.

Anledningen till oron är förslaget om det fria vårdvalet som vid årsskiftet 2010 införs i hela landet, enligt den lagrådsremiss som socialminister Göran Hägglund (KD) presenterat. Flera landsting i landet har redan idag eller är på gång att införa vårdval men i Jämtland har man ännu inte bestämt vad som ska gälla.

– Om det blir förändringar som drabbar oss måste vi snart få reda på vad som kommer att gälla, säger Bengt Liljemark.

med verksamhetschefen på Fjällhälsan, Annika Cederlund, förklarade han problematiken för centerpolitikerna Marianne Larm-Svensson, Per Åsling och Klas Hallman när de i måndags besökte Hede.

– För oss är det viktigt att bilda oss en uppfattning hur det fungerar i Hede innan beslut tas, sa Marianne Larm-Svensson.

vårdvalssystem innebär bland annat att pengarna följer patienten. Alla aktörer, landstingsdrivna eller privata, som uppfyller de krav som landstingen ställer ska ha rätt att etablera sig och ta emot patienter. Modellen har kritiserats av oppositionen för att leda till att vårdpengarna hamnar i privata fickor i stället för att användas efter behov. Socialdemokraterna har också aviserat att de kommer att riva upp lagen om de kommer tillbaka till makten.

Marianne Larm-Svensson och Per Åsling tvivlade att glesbygderna i länet plötsligt skulle få många privata företag som tog hand om vården på grund av det nya vårdavtalet.

– Nej, istället hoppas jag på fler satsningar motsvarande den här i Hede, vi ska lära av de goda exemplen och jag ser bara vinnare att driva hälsocentralen på det här sättet, sa Per Åsling.

som landstinget 2005 ville lägga ner rullar nu på och med en årsomsättning på dryga 10 miljoner kronor verkar personal och patienter nöjda. I den senaste patientenkäten fick Fjällhälsan med råge bra betyg. Läkare finns på plats alla dagar och tillgängligheten har blivit bättre. Antalet besök till läkare jämfört med 2005 har dubblerats och ligger nu på runt 5 600 per år.

Mer läsning

Annons