Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefonskojare försökte lura restaurangägare i Vemdalen

Telefonskojare finns det gott om. En av de senaste som dykt upp i länet är Svenska hantverkare. Företaget säger sig boka tjänster och produkter och fakturerar sedan en uppbokningsavgift.

Annons

Ett erbjudande där minst 30 arbetare från byggjätten NCC skulle käka varje dag i tre månaders tid är det knappast någon krögare som tackar nej till.

– Nej, absolut inte. Naturligtvis blir man intresserad när man får chansen att ta emot så många gäster under en såpass lång period, säger Pia Chaaya som tillsammans med maken Tony driver en restaurang i Vemdalen.

Det var i går telefonen ringde och kvinnan i andra ändan ville boka käk för ett gäng hungriga byggjobbare.

Under tre månaders tid skulle NCC ha käk till sina jobbare. Varje dag, och betalningen var det inga problem med. Byggjätten är van att betala så inte behövdes det prutas på priset inte.

– Jag kunde inte lämna besked direkt utan bad att få återkomma. Jag ville kolla med den övriga personalen innan jag tog på mig beställningen, säger Pia Chaaya.

Hon hann nätt och jämt lägga på luren innan telefonen ringde igen. Nu var det bråttom värre, ett vanligt knep när det ska luras på pengar via telefon, och kvinnan från Svenska hantverkare ville ha besked direkt. Annars skulle minsann NCC gänget mumsa i sig käket på något annat ställe.

– Ok, jag tar väl beställningen då, sa Pia Chaaya.

– Bra, då vill jag att du omgående betalar in 1 990 kronor i depositionsavgift till oss, var svaret i luren.

Då anade Pia oråd och tyckte det var märkligt att det var hon som skulle punga ut pengar. Hon sa att hon då inte var intresserad och när Pia senare kollade upp Svenska hantverkare fanns de på Svensk Handels varningslista och efter kontakt med NCC fick hon reda på att de inte hade några jobb på gång i Vemdalen.

– Det var rena bluffen och jag har polisanmält företaget. Nu hopas jag att ingen annan luras.

Torgny Svensson vid polisen i Sveg säger att det är ett typiskt sätt att lura folk.

– Genom att sätta tidspress på beställningen kan folk luras på tusentals kronor.

När ÖP ringer Svenska hantverk besvaras samtalet med en telefonsvarare.

Mer läsning

Annons