Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uthålliga långlöpare på väg genom länet

/
  • Klockan 6 i går morse gav sig löparna ut på etapp 43 vilken gick mellan Sveg och Rätan. Två svenskar finna med i fältet, Andreas Falk och Mattias Bramstång håller ihop för att klara de 450 milen.

Ett 50-tal deltagare i uthållighetsprovet Transeurope Footrace passerar länet under veckan. Loppet startade i Bari för 43 dagar sedan och löparna har 21 etapper kvar innan de når målet i Nordkap.

Annons

På lördagen kom löparna in i länet längs E 45 och etappmål då var Sveg. Dagspassen går sedan till Rätan, Hackås, Lit och Strömsund innan de på torsdag springer ur länet mot Dorotea.
– Det ska bli skönt måndag och tisdag då det är lite kortare etapper, säger Andreas Falk och Mattias Bramstång då ÖPs reporter springer med ut ur Sveg på söndagsmorgonen.
För vanliga människor är det dock svårt att förstå att etapper på runt sex mil kan räknas som vilsamma men det gör ändå stor skillnad att slippa pass som är över åtta mil, enligt löparna.
Etapperna före Sveg var riktigt tunga.
– Backarna var jobbiga men vi klarade av dom.
De tävlande i Footrace är en brokig skara. Allra högst tempo håller tyske Rainer Koch som har behövt drygt 245 timmar för att springa nästan 300 mil. Det ger en hastighet som en vanligt motionär får pinna på skapligt för att klara i en mil. Falk och Bramstång har hållit på knappt 100 timmar mer men då fick de även gå i fem dagar sedan Bramstång dragit på sig en inflammation i inledningen av loppet.
– Det gäller att använda huvudet för att klara av påfrestningen. Visst skulle det vara skönt att höja tempot lite och löpa ut men det skulle öka risken att vi inte tar oss till mål.

Mer läsning

Annons