Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi känner oss oerhört överkörda"

I ett brev till näringsminister Maud Olofsson ifrågasätter Ängersjö byalag agerandet av Härjedalens kommun i frågan om en vindkraftspark - de känner sig lurade på ersättningen.

Annons

Det finns planer på att bygga en stor vindkraftspark i Ängersjö i sydöstra Härjedalen. Enligt brevet, som byalaget skickat till näringsminister Maud Olofsson, har de varit positivt inställda till vindkraften under förutsättning att de får skälig ersättning.

Härjedalens kommun har antagit den vindkraftspolicy som innebär att 1 procent av omsättningen av vindkraftsbolagens vinst ska gå tillbaka till bygden i någon form. Men i byalagets senaste kontakt med kommunen uppmanades de att acceptera halva beloppet för att inte riskera att bli lottlösa.

"Vi känner oss oerhört lurade och överkörda eftersom kommunen initialt lovade att vi skulle få det stöd som behövdes för att driva igenom en bra ersättning. Annars hade vår inställning till parken varit en helt annan då byn och dess stora antal besökare påverkas stort", skriver de i brevet.

Kommunens anledning till sänkningen är att det i dagsläget är svårt för dem att dra tillbaka tillståndet att bygga parken. "Är det möjligt att kommunen kan resonera på det här sättet? Vad är i så fall policyn värd?", frågar Ängersjö byalag Maud Olofsson.

Mer läsning

Annons