Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill starta kvinnligt nätverk i Härjedalen

/
  • Helena Jönsson är redaktör för böckerna Kackel och Mera Kackel. Hon vill även starta en kvinnligt nätverk i Härjedalen.

Magma är ett nätverk för kreativa kvinnor som är intresserade av kultur, jämställdhet, integration och företagande. Nu vill grundaren, Helena Jönsson, starta upp verksamheten där hon har sina rötter – i Härjedalen.

Annons

– Det är inte helt klart, men jag har dragit i några trådar för jag ser att det skulle fungera här, säger hon.

Helena Jönsson har sina rötter i Lillhärdal och Ransjö, men bor numera i Luleå och arbetar som projektledare, nätverkare, föreläsare, journalist och moderator. År 2002 startade hon nätverket Magma som i dag finns i Kiruna, Luleå, Umeå, Skellefteå, Stockholm, Malmö, Köpenhamn och Bodö i Norge.

– Jag startade nätverket för att få en förändring. Det är fortfarande mest män som uttalar sig och får utrymme i media, mycket vassa armbågar och svårare som tjej att driva företag. Men vi måste börja hos oss själva, det är kvinnorna som måste våga ta plats och inte backa. Vi måste hjälpa och stötta varandra i stället för att konkurrera, säger hon.

Magma handlar alltså om att dela med sig av kunskaper, idéer och kontakter. Medlemmarna består i dag av 500 kvinnor med intresse för kultur, integration, jämställdhet och eget företagande. Tanken är att nätverket ska bli skandinaviskt.

– Vi anordnar bland annat föreläsningar och studiecirklar, sedan handlar det mycket om att knyta affärskontakter. Det har hänt att det gjorts film där någon från nätverket filmar, någon gör musiken och någon översätter, berättar Helena Jönsson.

Enda kravet för att få vara med i nätverket är att man är myndig och kvinna. Nu planerar hon att starta upp verksamhet i Jämtland och Härjedalen – med hjälp av några företagsamma kvinnor som huserar här.

– Jag är övertygad om att man måste satsa på småföretagande och även kvinnors företagande för att Härjedalen och Jämtland ska fortsätta utvecklas. Det finns en enorm potential och många driftiga människor men ibland krävs det stöd och en kick att komma i gång. Magma ger det samt ett stort och väl fungerande nätverk som jag självklart vill dela med mig av eftersom jag brinner så för länet, säger Helena Jönsson.

Mer läsning

Annons