Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft på Glötesvålen föreslås få miljonstöd

Energimyndigheten har beviljat 234 miljoner kronor till tre projekt, varav ett är Glötesvålen, som myndigheten anser har stor betydelse för utbyggnaden av vindkraft i Sverige.

Annons

Det är Vindkompaniet, Svevind och Arise Windpower som får stöd.

Den totala investeringskostnaden för projekten är virka 3,6 miljarder kronor.

Ett av projekten gäller storskalig vindkraft i fjällmiljö, som Vindkompaniet står för. 30 vindkraftverk ska byggas vid Glötesvålen i Härjedalens kommun, alternativt i Sjisjka i Gällivare kommun.

och tror att vi kommer igång hösten 2010 på Glötesvålen. Men skulle tillståndsprövningen dra ut ytterligare på tiden kanske vi väljer Sjisjka istället, säger Jan Olov Dahlin vid exploatören o2vindkompaniet.

Enligt honom är det redan i dag klart med alla nödvändiga tillstånd för att påbörja ett bygge i Gällivare.

– Nej, absolut inte. Vi har redan lagt ner så mycket resurser på det projektet så det kommer oavsett just det här stödet från Energimyndigheten, säger Jan Olov Dahlin.

Planerna på 30 vindsnurror står således fast och går allt som exploatörerna hoppas kan de börja med markarbeten nästa höst och med en byggtid på två år skulle parken vara färdigbyggd 2012. Den totala kostnaden beräknas bli 1,2 miljarder kronor.

Men ännu är det långt ifrån klart om tillstånd kommer att ges till den kontroversiella satsningen. Som ÖP tidigare berättat har både länsstyrelsen och kommunen gett klartecken men besluten är överklagade. Förutom en rad privatpersoner ifrågasätter Kammarkollegiet om Glötesvålen var den mest lämpade platsen från miljösynpunkt.

Ärendet ligger nu hos Miljödomstolen.

företagen som får bidrag från Energimyndigheten är Svevind som planerar tolv vindkraftverk i Dragliden i Piteå kommun. På Gabrielsberget i Nordmaling ska 20 av 40 vindkraftverk uppföras, samt Arise Windpower som får stöd för tre planerade etableringar i skogsmiljö.

Mer läsning

Annons