Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften splittrar Lillhärdal

/
  • Inger Wetterstrand är ordförande för Föreningen för småskalig vindkraft, FFSV, i Lillhärdal. Hon vill inte ha stora vindkraftsparker i bygden. Enligt förslaget till ny översiktsplan finns 20 vindkraftverk i Sjöarberget, vid gränsen till Hälsingland. Det kan hon tänka sig. ”Det är en kompromiss”, säger hon.
  • Bengt Liljemark är för en vindkraftspark i Lillhärdal. ”Vi behöver pengar för att kunna utveckla den här bygden”, säger han.

Vindkraften har blivit en infekterad fråga i Lillhärdal. På ena sidan står de som vill ha vindkraft och på andra sidan står de som är emot.

Annons

Just nu pågår en utställning av översiktsplanen vad gäller vindkraften i Härjedalens kommun. Medborgare har fram till 13 september på sig att lämna in synpunkter. Om allt går som planerat ska beslut tas på kommunfullmäktige i november.

Planerna på ett 100-tal vindkraftverk i Åndberget, utanför Lillhärdal är borta.

– Frågan har splittrat bygden, säger Inger Wetterstrand, som bor i Östansjö strax utanför Lillhärdal.

Hon är tillförordnad ordförande i Föreningen för småskalig vindkraft, FFSV, i Lillhärdal. De vill inte ha stora vindkraftsparker i området.

– Vi har sagt att vi max kan tänka oss tio vindkraftverk, säger hon.

Hon tror inte att det finns en långsiktig ekonomisk fördel med vindkraft eftersom den just nu är subventionerad. Hon tror även att stora vindkraftsparker slår undan benen för turismen.

– Det förändrar landskapsbilden. Vi lever mycket på turismen i vår kommun. Stora vindkraftsparker förstör varumärket ”Härliga Härjedalen”, säger Inger Wetterstrand.

Hon vittnar om att personer som är mot stora vindkraftsparker har utsatts för trakasserier, skadegörelse och hot.

– Men det finns bara en polisanmälan. Den lades ner i brist på bevis. Det finns fler personer som råkat ut för saker, men de vill inte träda fram och anmäla eftersom de är rädda för att bli utsatta för mer, säger Inger Wetterstrand.

Varför har frågan delat byn och skapat osämja?

– Jag tror att det beror på att ekonomiska intressen styr. Exploatören lovar guld och gröna skogar. Pengar är en stor drivkraft, säger Inger Wetterstrand.

Hon har bott utanför Härjedalen i många år. Men 2000 bestämde hon sig för att återvända hem till Härjedalen och hamnade i Lillhärdal. Men om det hade funnits en stor vindkraftspark där skulle hon inte ha flyttat dit.

– Det hade inte varit ett alternativ, säger hon.

I den nya översiktsplanen finns 20 vindsnurror i Sjöarberget, vid gränsen till Hälsingland. Det kan FFSV tänka sig.

– FFSV tycker att detta är en bra kompromiss, säger Inger Wetterstrand.

Men det har kommit in signaler om att folk på Hälsinglandssidan inte vill ha vindkraftsparken i Sjöarberg.

– Om det är så så tycker jag att det bästa är att vi stryker dem från översiktsplanen. Det skulle vara förödande om allt skulle tas om igen, säger hon.

På andra sidan av Lillhärdal i Nordanhå bor Bengt Liljemark. Han är ordförande i Medvind för bygden. De kämpar för att få större vindkraftsparker i Lillhärdal och hoppas att kommunfullmäktige ska ändra förslaget till översiktsplan så att det blir möjligt.

– Vi ligger utanför allfarvägar. Vi har inga större arbetsplatser eller speciellt mycket turism. Vi behöver pengar för att kunna utveckla den här bygden, säger han.

Han säger att det finns ett ramavtal med vindkraftsentreprenören som ska ge Lillhärdal cirka 2,6 miljoner kronor om året, dessutom kan det skapa arbetstillfällen.

– Enligt en utredning från Gotland så kommer Gotland att tjäna mer pengar på vindkraft, när den är fullt utbyggd, än på turism, säger Bengt Liljemark.

Han har ingen mark som är aktuell för vindkraftsbygge.

– Men vindkraft skapar ett mervärde för markägare, säger han.

– Men den stora vinnaren blir lokalbefolkningen som får en större vinst i form av bygdepeng.

Vad händer om kommunfullmäktige säger nej till vindkraft i Lillhärdal?

– Det får vi se då, säger Bengt Liljemark.

Mer läsning

Annons