Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsmotståndarna rasar mot politikerna

/
  • Under omröstningen vid fullmäktige 2010 satt 2010 Bengt Liljemark, ordförande i Medvind för bygden, i en åhörarstol. Han var märkbart besviken efter omröstningen där en etablering på Åndberget inte kom med. Gladare var då Billy Anklew, i bakgrunden, som inte vill se några parker i Lillhärdal. Idag är det Bengt Liljemark som kan dra på smilbanden.

Kommunfullmäktigeledamöter anklagas för jäv i den omdebatterade vindkraftsfrågan i Lillhärdal. Dessutom skulle de ha brutit mot kommunallagen genom att hänvisa till ett ännu ej berett medborgarförslag.

Annons

I ett öppet brev till Härjedalens kommunpolitiker kritiserar Föreningen för småskalig vindkraft , FFSV, det beslut som fullmäktige klubbade genom i onsdags. Till de flestas förvåning blev det en återremiss när det gällde att svara på länsstyrelsen fråga om storskalig vindkraftsetablering på Skaftåsen och Åndberget. Kommunen hade tidigare enligt sin översiktsplan beslutat att ingen vindkraft skulle byggas i området.

"Vi skäms idag över att vara härjedalingar och härjedalsvänner. Vi skäms över, att vi varit så naiva, att vi satt vår tillit till de av er kommunfullmäktigeledamöter, som nu lånar er till detta märkliga beteende, grundat på osaklig lobbying från minoritetsintressen i byn", skriver föreningen.

Som vi tidigare berättat yrkade Göran Pålsson (S) och Gunnar Hedin (C) återremiss i ärendet. Något som senare fullmäktige klubbade genom.

Pålsson motiverade inte alls sitt ställningstagande och Hedin hävdade att det var ett nytt medborgareförslag som var orsaken till hans begäran.

Något som får Billy Anklew, ordförande i FFSV, att rasa. Föreningen vill nu att kommunens revisorer kollar om allt har gått rätt till.

– Att använda sig av ett medborgarförslag som lagts fram under sittande fullmäktigemöte och därmed hävda att ny information kommit fram rörande Åndberget och av dessa skäl begära återremiss av ärendet, saknar all relevans och laglighet, säger Billy Anklew.

Han och föreningen menar även att Gunnar Hedin samt fullmäktiges ordförande Gunilla Hedin (S) var jäviga i frågan.

– Revisorerna borde granska jävsfrågan i ärendet. Yrkandet om återremiss på sittande möte kom från centerns Gunnar Hedin. Systern Gunilla Hedin är fullmäktiges ordförande. Båda har tidigare anmält jäv när det gäller vindkraftsfrågor i Lillhärdal, men inte vid det här tillfället, säger Billy Anklew.

Mer läsning

Annons