Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre krav för att läsa vidare

/
  • Martina Jönsson och Jessica Roos gillar regeringens förslag om skärpta krav för att få grundläggande behörighet. Foto: Anna-Karin Pernevill

Regeringen vill höja kraven på de som vill plugga på högskolan. Det är ett bra förslag tycker två elever på Palmcrantz.

Annons

Regeringen filar på en ny gymnasieproposition som ska presenteras i maj. DN rapporterar att utbildningsministern vill att kraven höjs från och med 2014.

– Ska Sverige vara framgångsrikt på 2000-talet måste vi höja resultaten och höja kraven i gymnasieskolan, säger Jan Björklund (FP) till Dagens Nyheter.

Förslaget går bland annat ut på att det ska krävas mer poäng i svenska, matte och engelska för att uppnå grundläggande behörighet att söka program och kurser på högskolor och universitet. Det tänka minimikravet är att eleven ska ha läst svenska C, engelska B och matte A samt ett godkänt projektarbete. Eleven ska också ha minst 2 500 gymnasiepoäng och av dessa måste minst 90 procent vara godkända betyg.

– Jag tycker att det är bra. Det borde vara minst engelska B i alla program. Det är viktigt med engelska, säger Martina Jönsson, som läser hantverk inriktning textil.

Även Jessica Roos tycker att förslaget låter bra.

– Jag läser estet och då måste jag välja sådana ämnen i mitt individuella val. Det här gör ju att man kan få välja andra saker, säger hon.

Martina Jönsson efterlyser även bättre planering under gymnasietiden. Hon berättar att första året hade de tre–fyra kurser.

– Nu har vi åtta–nio kurser i trean. Det är ganska dålig planering. Det finns ingen tid att läsa upp kurser som man kanske inte klarat.

Jessica Roos tror att högre krav leder till högpresterande elever.

– Om det är slappt från början så tar eleverna det slappt, säger hon.

Både Jessica Roos och Martina Jönsson planerar att studera vidare efter att de tagit studenten. Jessica Roos har sökt fotokurs och en kurs i grundläggande översiktskurs i juridik. Martina Jönsson siktar i första hand på att göra lumpen för att sedan fortsätta utbilda sig.

Mer läsning

Annons