Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ser länet ut om 50 år?

/
  • Glada deltagare vid paneldebatten i Åre. Från vänster landsbygdsföretagare Gert Andersson, kommunalråd Eva Hellstrand, Hushållningssällskapens förbundsdirektör Åke Clason, ordförande i Jämtlands läns hushållningssällskap Maggi Mikaelsson, Jordbruksverkets  generaldirektör Mats Persson, landshövding Britt Bolin, riksdagsman Per Åsling och landshövding Sven Lindgren.

– Tacksam i dag att inte Tännforsen och Ristafallet byggdes ut.
Med de orden avslutade Eva Hellstrand, kommunalråd i Åre, en paneldebatt som hölls, på Holiday Club i Åre, 19 och 20 maj i samband med Hushållningssällskapens förbunds årstämma.

Annons

Maggi Mikaelsson ordförande för Hushållningssällskapet i Jämtlands län, och debattledare för mötet, presenterade panelen efter att förbundsdirektören för Hushållningssällskapens förbund Åke Clason hälsat mötesdeltagarna från olika delar av Sverige välkomna.

Hur kommer samverkan mellan turistnäring och landsbygdens företagare att se ut? Kommer den småskaliga livsmedelsförädlingen och upplevelseturism att utvecklas? Frågeställningarna om framtiden i ett glesbygdslän som Jämtlands kan möjligen gissas eller tänkas bli på ett visst sätt. En inspirerande utgångspunkt som resulterade i en ovanligt intressant och givande debatt.

Ett tänkt scenario 50 år framåt i Jämtland/Härjedalen målades ut och här är några av panelens önskemål om hur regionen ska växa.

– Vi måste välkomna både nya tekniker och nya människor, utveckla skogen, visa solidaritet och ha en stark tillförsikt om vad som bör göras.

– Vi borde kunna utnyttja de stora pensionsfonderna på lokal nivå och därmed också öka de lokala ekonomiska aktiviteterna och ha en stark satsning på kvinnligt företagande.

– Rädda vattnet som är vår viktigaste resurs alla kategorier, inte använda det som transportmedel för vår avföring, hitta en balans i näringskedjan där vattnet ingår.

– Etik, ta eget ansvar för sin egen generation och ta bort fixeringen till städer, att allt rör sig där.

– Klimatförändringen som sker kan i slutändan vara något positivt för vårt jordbruk, vi kommer inte att se något slut på regleringar anstiftade av regering och riksdag.

– Skidturisterna i Åre skulle i framtiden kunna gå på ”after fjös” i stället för after ski när upplevelseindustrin utvecklas i högre grad än nu.

Mer läsning

Annons