Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I 47 år har Göthe hållit dansbanan i form

/
  • Han har bokat Bosse Parnevik för 700 konor och Christer Sjögren för 500 kronor.
  • – Jag har blivit erbjuden många miljoner att sälja, men jag har nobbat dem för jag trivs så bra här. Pengar gör en inte lyckligare. Men lycka består utav att får kärlek och omtanke för andra.
  • – Publiken ger mig så enormt med kärlek. Utan det hade jag nog slutat.
  • – Jag är extremt tacksam för att ha fått upplevt det här. Så många har sagt till mig att jag borde skriva en bok, och det ska jag göra för det finns många fler minnen kvar.
  • I personal rummet ligger en hög med gästböcker, fyllda med autografer och tackmeddelande från alla artister som har framträtt på Sandvikens camping.

Regnet sipprar ner för fönstren i Göthe Svenssons uterum, som han har gjort om till sitt arbetsrum.
– Visst har jag det fint?
Utanför fönstren ser man ner till Sandvikens campingområde med restaurangen och stugorna. Tvärs över tomten ser man dansbanan, som öppnar för 48:e gången på onsdagskvällen.

Annons

Göthe Svensson har levt "ett enormt liv" enligt honom själv. Han hade bestämt sig tidigt för att han skulle bli läkare. Men tillfälligheter i hans liv gjorde att han blev dansarrangör istället. Delvis ångrar han i dag att det gick den vägen.

– Jag hade velat ha lite mer av en utmaning här i livet. Men att ha varit dansarrangör har gett mig så enormt mycket, även fast det har varit en klackspark.

1961 var början till livet inom dansbanebranschen för Göthe. Han började i Brunflo med att ordna med danser, underhållning och var föregångaren till vad som är dagens Storsjöyran, som började 1963.

– De måste ha tyckt om ordet yra, säger Göthe och skrattar.

Genom hans succé med danserna i Brunflo så fick han ett telefonsamtal 1967 med ett erbjudande om att arrendera Sandvikens dansbana.

Göthe tackade ja. Inför premiären 1968 tog Göthe in den tidens populäraste orkester i Sverige, Trio me' Bumba. De drog in tusentals gäster och på det viset fick Göthe in pengarna för att kunna köpa banan 1972. Numera driver han tillsammans med särbon Arline Sarvell hela campingen.

Berättelser har Göthe många av. Allt från de olika arrangemangen han har anordnat till alla de fantastiska gästerna och artisterna som han har träffat. Mycket skratt och känslor blev det mellan alla minnen.

– Par brukar komma fram till mig ibland och säga: "Tack Göthe. Genom dig så träffade vi varandra här på din dansbana för många år sedan och vi är lika kära i dag". Jag har anordnat danser där folk har funnit varandra, berättar Göthe.

Han skrattar och tillägger:

– Man kan säga att jag har varit med och bidragit till att många barn har blivit till.

Förutom att arrangera danser har han även presenterat länets Luciakandidater under åren 1965-1988. Ett år var Jokkmokks-Jokke med och var så nervös inför sitt framträdande.

– Han stod och rev i kavajen i 20 minuter. Då gick knappen och han skrek: "Vi måste ha någon som hjälper mig att sy knappen!" Jag som försökte att vara en bra konferencier fick helt plötsligt fixa en knapp.

Göthe diagnostiserades med prostatacancer och blev strålad 2013. Fysiskt mår han inte så bra men psykiskt mår han som en 38-åring.

– Jag fyller 72 i år men är högts 48 år här inne, säger han och knackar sig i huvudet.

Efter sista danserna på dansbanan brukar Göthe gå upp på scenen och tacka publiken. En kväll före strålningen berättade han för alla om sin cancer.

– Jag ska kämpa för att vi träffas nästa år, sa jag till dem och vilka applåder jag fick. Det blir så att jag blir rörd just nu, säger Göthe med en röst full av känslor.

Varför han själv tror att han håller igång beror på hemtjänstpersonal ifrån Orrviken, Sten Aspenby som jobbar på campingen, Arline och tanken på att träffa alla i sommar.

– De har gett mig så himla mycket. Den här fantastiska danspubliken och campinggästerna som kommer tillbaka år efter år. De ger mig livanda.

Vi går ut och går längs grusplanen mot dansbanan och fortsätter att prata. Göthe är äldst i Sverige med att kontinuerligt ha drivet underhållning och dans. Han tycker att det är lika populärt i dag med dansbana som det var förr och brukar ha ett genomsnitt på 200-800 gäster. Göthe har även arrangerat teatrar och varit vice ordförande, verkställande ledamot och reklamchef för Brunflos teaterförening. Dessutom har han varit politiker i kommunstyrelsens sociala nämnd. Men man hör att det som har fyllt hans hjärta med kärlek allra mest är att ha jobbat med dans.

– Det har varit ett stor nöje att vara Göthe.

Läs mer om Göthe och dansbanan i sandviken:

Dags för svängom på Sandviken (2014)

Sandviken – en klassiker som håller (2013)

Annons