Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bakvänt av Östersunds kommun att ta betalt för längdskidåkning

Annons

Vi har åkt skidor 25 år tillsammans i Östersund. Kommunen vill nu att vi som längdskidåkare ska betala avgift hela vintern för åkning. Avgiften på 800 kronor per säsong och person gäller alla spår som är åtkomliga för alla som bor inne i stan och ej har tillgång till bil.

Arkivbild: Mostphotos/Hanna Eriksson

Avgiften motiveras med att det kostar att underhålla spåren. Även snökanoner tas upp. Men kostnaden är en försvinnande liten del av kommunens budget, och efter det snöfall vi upplevt i mellandagarna är det uppenbart att snökanonerna inte behöver stå på året om. Naturvårdsverket har ifrågasatt det lagliga i att ta ut spåravgifter utanför det som kan anses utgöra "en anläggning". Frågan har ännu inte prövats i allmän domstol.

Nej, fri längskidåkning i bra spår är en bra och billig investering i kommuninvånarnas hälsa. I spåren möts kvinnor och män, barn och nypensionerade, våra VD:ar och våra nyanlända på samma villkor.  Här samlar vi kraft för att jobba länge och hålla oss friska. Här bygger vi bredden för längdskidåkare i världsklass.

Irene Hedin, motionär och mor     

Jonatan Hedin, motionär och son

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons