Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bergman (C): Tack till alla er som hjälpt till vid skogsbränderna i Krokoms kommun!

Annons
Malin Bergman (C).

Vi har haft flera larm och alla har kunnat följa de bränder som härjat i Krokoms kommun. Läget är fortfarande mycket allvarligt och händelseutvecklingen oroväckande. Det viktiga här och nu är att fokusera på att vi får kontroll över bränderna, utvärderingen får komma senare.

Men bränderna sätter fingret på grundläggande frågor kring klimat, trygghet, ledarskap och ansvar. I detta finns också en diskussion om landsbygden och betydelsen av vårt jord- och skogsbruk och resursförsörjningen.

I Krokom följer vi alla samverkanskonferenser och är uppdaterade på utvecklingen. Vi har förberedda handlingsplaner för våra verksamheter och evakueringsplaner för våra boenden inom vården- och omsorgen.

I nuläget är det många utländska turister och bärplockare i kommunen. Länsstyrelsen har därför gjort en poster om eldningsförbudet och översatt den till fem språk. Krokoms kommun sprider de översatta versionerna på sociala medier samt kommunens hemsida.

Vi har även skickat ut till föreningsregister och dess aktörer som har skrivit ut och satt upp informationen på lämpliga ställen.

Under de senaste veckorna har jag har mött så många människor som visar ett enastående engagemang, uthållighet, ledarskap och stark motivation att klara av torkan och bränderna.

Jag har lyssnat och fått ta del av många berättelser om hur det fungerar, vad som behövs mer av och hur läget ser ut i varje insatsområde. Människor gör sitt yttersta trots sömnbristen och de stora utmaningarna med evakueringar och nedbrända hus.

Jag är imponerad över hur civilsamhället reser sig upp och tillsammans släcker, skyddar och tar hand om varandra. När bränderna är släckta kommer det en tid då vi på allvar måste diskutera vår samhällsberedskap och dels hur vi stärker de krafter i civilsamhället som vi nu ser i arbete. Men den tiden är inte ännu.

Det är i allvarliga krislägen som man ser den bästa sidan av sin kommun. Medmänskligheten, omtanken, de hårt arbetande, professionella krafterna som släcker bränder, de ideella eldsjälarna som ringer in kläder, gödseltankar, ordnar mat och vatten.

Jag vill härmed rikta ett stort tack till hela räddningsledningen med stort stöd från länsstyrelse, kommun, försvarsmakten, hemvärnet, polis och övriga myndigheter och invånare i Krokoms kommun – ni gör fantastiska och imponerande insatser!

Malin Bergman (C), Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons