Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: KD: Förbjud alla fyrverkerier!

Annons

Nyårsafton ska firas. Det gamla året ska skjutas ut och det nya ska skjutas in. Det skjuts fyrverkerier lite överallt.

Men det finns en baksida av firandet! Då tänker jag främst på våra djur. Fyrverkeriernas starka smällar och kaskader av ljus är onaturligt för våra djur som kan bli helt förskräckta. Hundar och katter chockas ofta och springer bort, vissa kommer aldrig tillbaka. Många djur traumatiseras för livet och småfåglar dör av chocken.

Smällare kan naturligtvis också skrämma och skapa ångest hos små barn, men även hos vuxna med krigsupplevelser. Det är oacceptabelt att det här får fortgå år ut och år in.

Östersund är en bra stad att leva och bo i och det är bra att det finns zoner på olika ställen där fyrverkerier är förbjudna med tanke på bland annat djuren. Jag vill också tro att det finns en tanke på miljön. Raketer sprider miljöfarliga ämnen när de brinner upp och faller ner som aska. 

Fast vi kristdemokrater tycker inte att engagemanget för djur och traumatiserade människor är tillräckligt. Vi förslår att fyrverkerier förbjuds helt och hållet, över hela staden, och att de ersätts av en begränsad lasershow i stället. Alla, stora som små, kan då njuta av att fira in det nya året utan skador, inklusive miljön. 

Lena Östling (KD) Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons