Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kvinnor ska ha rätt till lika förlossningsvård i hela landet!

Annons

Förlossningsvården måste värderas högre, och mer långsiktiga resurser tillföras. Därför vill Centerkvinnorna se nationella riktlinjer som sätter en miniminivå för vad förlossningsvården ska erbjuda samt ett införande av ”Caseload” och ”Min barnmorska”.

Sverige har kommit långt gällande den reproduktiva hälsan. Trots detta finns idag alldeles för stora variationer mellan landets olika landsting gällande den vård som kvinnor har rätt till i samband med en förlossning. I vissa delar av landet erbjuds kvinnan endast att stanna sex timmar efter förlossningen, medan hon i andra landsting har möjlighet att stanna upp till tre dygn. Det är oacceptabelt att kvinnans rätt till eftervård och uppföljning beror på i vilket landsting hon befinner sig. Centerkvinnorna vill därför ha nationella riktlinjer som sätter en miniminivå för vad förlossningsvården ska erbjuda. Ingen kvinna ska tvingas lämna sjukhuset inom 24 timmar – om hon inte så själv önskar.

Det krävs inte bara ökade resurser utan också en förbättrad organisation och fler valmöjligheter. Centerkvinnorna vill därför se fler vårdformer inom förlossningsvården och ett införande av metoder som ”Caseload” och ”Min barnmorska”. Båda metoderna innebär ett arbetssätt där den gravida kvinnan får möjlighet att träffa och följas av en och samma barnmorska, från tidig graviditet till förlossning och eftervård.

Vi må ha kommit långt – men bättre kan vi! För alla kvinnors rätt till likvärdig förlossning och eftervård.

Malin Bergman, Centerkvinnorna i Jämtland, Centerpartiet Krokoms kommun

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons