Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Låt oss satsa på jamskan också

Annons

Det har nog slagit alla som kan läsa i länet, att det på senare år har börjat dyka upp offentliga skyltar där det står på samiska. De flesta har då också funderat varför de hänger där. Kan inte samerna svenska?

Jo, det är för att de har bråkat och hörts och synts och bråkat lite till för att deras kultur ska kunna leva vidare utan att Stockholm är där och förstör. Den samiska kulturen frodas nu mer än någonsin och allmänheten stöttar det fullt ut.

När jag står och tittar på de nyare skyltarna på offentliga platser i Jamtland så är det första man ser den stora feta svenska texten. Under den står det numera på sápmi. Varför är inte vårt språk som talats i Jamtland de senaste 1 000 åren med?

Då kan inte jag, som redig jamte, sluta fundera på varför inte vi jamtar klär oss i folkdräkter, bråkar med länsstyrelsen, lär ut språket till de unga och stoltserar med vilken fantastisk kultur vi har.

Vi pratar mer engelska än jamska hemma, och om 20 år kommer vi sitta där och fundera på hur vi kunde låta vårt arv förgås. Det är inte för sent, men redan om tio kan det vara det.

Tillsammans måste vi se till så att både riksdagen och kommunalråden förstår att pengar och statligt anställda måste börja användas för vår kulturs överlevnad och välmående. Från äldsta gamling till yngsta spädbarn, alla måste vi visa att vi inte tänker låta vår kultur bytas ut.

Betyder det att vi måste marschera mot Stockholm i en kommunistisk revolutionsanda? Nej! Men skriv ditt namn på en namninsamling, byt ut den svenska flaggan mot en redig jamsk, lär era barn jamska, gå på Jamtli julmarknad och vråla jamtlandssången högst på Yran. Dela det på Facebook och övertyga kamraterna. Det är inte för sent och tillsammans kan vi klara det!

HW

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons