Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter vs hundar

/
 • ida tröstar en när man är ledsen.”Vår katt Ida är den goaste katt som finns, hon är utekatt och är väldigt självständig men hon kommer ofta och vill gosa. Är man ledsen kan hon alltid trösta en. Ja, man blir på bra humör bara av att se henne. Ida är snart 11 år. Visst skulle det vara kul med en hund...men katt är bäst!” Bilden är inskickad av Britta Sterner, Svenstavik.
 • finast i världen.”Missan heter jag, jag är väldigt sällskapssjuk och så är jag finaste katten i världen”, tycker matte Wenche Edin, Undersåker.
 • idefix skrattar.”Bilden föreställer vår katt Idefix som ser ut att skratta så gott! Hon är snart 12 år och är gärna med oss ute i trädgården.” Foto: Karin Edvardsson, Östersund.
 • min musse beter sig som en hund.”Det här är min katt Musse, 13 år. Blandning Skogskatt-Bondkatt. Han är en klok liten herre. Han har en hunds beteende, älskar hundar och hatar katter. Han är mattes hjälpreda och sina uppgifter sköter han perfekt. Han markerar när telefonen eller dörren ringer. (Matte hör dåligt.) Han passar mobilen till mattes gäster om ingen reagerar. Han markerar när gästerna ska gå hem. Han har sin knep att ta tag i brevlådan och smäller med den. Passar när ÖP kommer för han vet att matte vill läsa. Han är envis, gör inget han inte själv vill. Går i koppel som en hund. Matte måste sitta hos honom när han äter, han vill ha mycket uppmärksamhet – och det får han. Han har även lärt sig att säga ’mam’. Han är väldigt pratig, ger sig inte förrän man förstår vad han vill. Hans bästa kompis är en hund som heter Emma.” Det berättar matte Berit Oldstrand, Frösön.
 • prince förstår allt jag säger.”MIn Helig Birma-katt, som heter Prince, är den jättegoaste man kan tänka sig. Han är min ”sängkamrat”, han ligger på min arm under täcket. Jag tror han förstår allt jag säger. Följer mig som en hund. Han är mjuk, go och social, en snygging som är bra för psyket. Den bästa katt man kan ha”. Bilden är inskickad av Birgitta Ågren Lindholm, Mattmar.
 • carmen har ett hjärta av guld.”Bilden föreställer min Carmen, en snöbengal. Hon är världens busigaste men ett hjärta av guld.” Bilden är inskickad av Eva Söderberg, Östersund.
 • Katten jansson är kärlekfull och tacksam.”Det här är vår katt, Katten Jansson. Han och hans sju syskon föddes någongång under sommaren av en vildkatthona i en lagård i närheten av där vi bor. När vi upptäckte katterna var de helt förvildade och väldigt skygga – alla utom Jansson. Han visade sig vara en fantastisk självständig och social individ som inte brydde sig om att vara rädd. Nu har han bott hos oss sedan september och vi har fullständigt kapitulerat för hans charm. Jansson är en otroligt kärleksfull och tacksam liten katt som det kunde gått precis hur som helst för. Vi är väldigt glada att vi fann honom, att han fann oss.” Foto:‑Linda Nilsson, Hammarstrand
 • JAGAR SMÅ ÄRTOR. ”Det bästa med vår katt är att hon jagar ärtor!” Av Karoline Johansson, Östersund.
 • En knäkatt med smaragdögon.”Edina. En hemlös, troligen dumpad katt, som gick i några månader i en liten by strax utanför Brunflo. (Förra hösten). Jag sökte ägare, men fick inget svar, så hon fick stanna hos mig. Hennes glädje och tacksamhet visade inga gränser när hon väl kom inomhus. Hon rullade runt, varv efter varv och spann som besatt. Hon är mycket social, otroligt go och kelen. Trivs jättebra här. En knäkatt med smaragdögon.”
 • prince förstår allt jag säger.”MIn Helig Birma-katt, som heter Prince, är den jättegoaste man kan tänka sig. Han är min ”sängkamrat”, han ligger på min arm under täcket. Jag tror han förstår allt jag säger. Följer mig som en hund. Han är mjuk, go och social, en snygging som är bra för psyket. Den bästa katt man kan ha”. Bilden är inskickad av Birgitta Ågren Lindholm, Mattmar.
 • carmen har ett hjärta av guld.”Bilden föreställer min Carmen, en snöbengal. Hon är världens busigaste men ett hjärta av guld.” Bilden är inskickad av Eva Söderberg, Östersund.
 • finast i världen.”Missan heter jag, jag är väldigt sällskapssjuk och så är jag finaste katten i världen”, tycker matte Wenche Edin, Undersåker.
 • GUNGSTOLEN ÄR LILLYS PLATS. ”Katten heter Lilly är född på Öhn och är nu chef på vår gård i Havsnäs. Hennes plats i vardagsrummet är framför ­braskaminen på gungstolen”.Inskickad av Regina och Maikel Ahlf, Havsnäs.
 • kitty är guld värd. ”Det här är Kitty. Hon har inget dåligt humör och ger så mycket positiv energi. Jag tycker att man blir varm inombords när man ser den här bilden. Hon är så liten men betyder så mycket för vår familj, Kitty är guld värd.”Av Irja Skoglund,Bispgården.
 • ”Denna lilla underbara skapelse var en katt med glimten i ögat, hon hittade alltid något nytt att sysselsätta sig med vilket också innebar att man som kattägare fick lite extra städning ibland. Men vad gjorde väl det, denna katt var en liten glädjespridare som visste hur man skulle göra människan glad. Kissekatten hette Sofie och blev bara 10 månader men vilken katt, en stor personlighet i en liten katt, kommer aldrig att glömma henne.” Foto: Susanne Elisson, ­Östersund.
 • Nisse gillar kaninmat allra bäst.”Jag vill skicka i en bild på min katt Nisse (en honkatt) för att hon är väldigt speciell. Hon föredrar kaninmat än annan mat, hon gillar att leka kurragömma, och hon älskar att retas genom att helt plötsligt hoppa fram och bita en någonstans för att sedan springa gömma sig. Men framför allt är hon jättesöt och snäll och hon gillar alla. Hon är försiktig av sig och tar inga risker, är gärna inne fast hon får gå ut när hon vill.” Foto: Hanna Bouvin, Frösön.
 • busan firade jul i granen.”Min katt som heter Busan har firat sin första jul med mig, ja eller i granen för det var den mest populära plats jag kunde erbjuda. Det sägs att för tre tusen år sedan var katten helig och det har den inte glömt. Busans självständighet är det mest tilltalande med den.” Foto: Annika Enarsson, Frösön.
 • Alice gillar att kramas.”Min katt Alice är bäst för att hon alltid är snäll och aldrig gör någon illa. Hon tycker om att kramas, men det ska ske på hennes villkor. Alice är den bästa kompisen som man kan ha.” Foto: Johanna Hägg, Brunflo.
 • en riktig gentleman.”Charlie bor i Öd Marieby hos min son Simon och hans sambo Johanna, men ibland vid speciella tillfällen väljer han att flytta in hos mig några dagar. Glad blir jag, men inte mössen i skogen runt omkring. (Inte Åke, min man, heller.) Charlie är stilig, mjuk,snäll och en riktig gentleman. Låter till exempel alltid sin kattkompis Yra äta först, även fast han är förtjust i god mat. Han har på grund av sin alltför goda aptit varit tvungen att prova en del bantningskurer på senare tid, utan att lyckas särskilt bra. Men vad gör det, han är ju ändå helt perfekt. Sprider glädje genom att bara finnas!” Bilden är inskickad av Lisbeth Eldh, Frösön.
 • vilken kille!”Frågan var hund eller katt? Jag väljer katt, min egen katt dessutom. Titta bara på bilderna; är han inte underbar? Svart och vit, i all sin enkelhet.  Vacker, charmig, underbar, vilken kille!” Inskickat av Joel Holm, Offerdal.
 • kitty är guld värd. ”Det här är Kitty. Hon har inget dåligt humör och ger så mycket positiv energi. Jag tycker att man blir varm inombords när man ser den här bilden. Hon är så liten men betyder så mycket för vår familj, Kitty är guld värd.”Av Irja Skoglund,Bispgården.
 • KATTER HAR MJUKARE PÄLS. ”Jag tycker om katt bäst! Katter är roligare och bättre än hundar, för de har mjukare päls, de pratar mer, de håller mössen borta och de är mer sällskapliga.” Bilden är inskickad av Simon Nesterud, Järpen.
 • FÖRTJÄNAR VI DJURETS TILLGIVENHET?”Det är inte frågan om vilken ras som är den bästa! Även om jag är kattmänniska, tycker jag inte hunden är ”sämre” för det. Vänd perspektivet – uppträder människan så att den förtjänar en katts eller hunds tillgivenhet och kärlek? Jag sticker ut hackan och säger vad jag tycker vi människor alltför ofta visar. Det kanske platsar bland de läsvärda citaten i ÖP? ’En egenskap som skiljer människan från djuren, är både förödande och skamlig, – enfalden’!Tussan och jag har en förmiddags- och kvällsfikastund tillsammans som är mycket viktig för oss båda! Hon tar igen sig efter fikat och snarkar medan jag läser, löser korsord eller lyssnar på radion eller en kassettbok! Högtidsstunder!” Inskickat av Lennart Eriksson i Lit.
 • ”Här är en bild på vår katt Fröjdis. Våra barn döpte henne till Fröja (efter en av färjorna mellan Håkansta–Östersund, tur att det inte blev Skidbladner) sedan blev det Fröjdis. Hon flyttade hit från grannen för cirka två år sedan. Hon hoppade upp på fönsterbrädan en kväll och jamade. Vi öppnade och hon sprang in och lade sig i vår soffa, och där har hon blivit kvar. Förutom soffan har hon övertagit fruktkorgen, ligger det frukt där så tränger hon sig ner bland frukten och tittar surt på oss. Min mamma har klippt till en liten dyna som hon kan ha i sin lilla fruktkorg. Vi har skaffat en ny fruktskål.Hon är drottningen av Magnus Jöns gård. Enväldig katthärskare, förutom de elaka ekorrarna som ställer sig på bakbenen och fräser åt henne. Men det ger hon igen på de stackars småfåglarna, som blir frukost varje morgon. Hon är en barnkär liten kisse som följer barnen som en skugga när de är ute. Men ligger hon i sin korg ska man inte sticka dit fingrarna då kan man fastna. Fröjdis är vår bästa fräskisse. Hon valde oss och det är vi glada för.” Inskickad av Elisabeth ­Råbock, Hallen.
 • UTKASTAD I SKOGEN.”Detta är en huskatt som verkligen förtjänar att vara med i tävlingen. Hon kastades ut i skogen mot Bällsta tillsammans med sina tre kattungar i slutet av november i tiogradig kyla av sina ägare. Jag var med tillsammans med ett flertal personer och lyckades infånga alla fyra. Två har blivit adopterade medan denna sköldpaddsfärgade honkatt och en kattunge har tillfälligt hem hos Jämtkatten och väntar på ett varaktigt hem.” Inskickad av Eva Söderberg, Östersund.
 • JAGAR SMÅ ÄRTOR. ”Det bästa med vår katt är att hon jagar ärtor!” Av Karoline Johansson, Östersund.
 • En bild på Mijara’s Baloo – en sjungande bengalhane. Av Eva Söderberg, Östersund.
 • emil nissesson är bäst.”Här kommer en bild på min katt, Emil Nissesson. Han är bäst för han är ofta ganska busig.” Hälsningar från Pelle Berglund, 9 år.
 • ”Här kommer en bild på 5-åriga Sally som är en fantastiskt snäll och go katt. Hon är självständig , busig och gillar att ligga och mysa i knät när vi tittar på datorn eller sitter vid tv:n. När vi är på jobbet så sover hon mest , men när vi kommer hem så blir hon alltid glad och småbusig. Vi tror att hon är en blandning av bondkatt och Norsk skogskatt, för hon är läckert lurvig. Som synes så har hon stora morrhår.” Bilden är inskickad av Lars och Yvonne Elofsson, Östersund.
 • ”Rosie och Leon, mamma och pojke. Rosies förlossning och Leons födelse blev dramatisk. Hon födde tre stenfoster hemma (tidigt döda foster, sammansmälta med moderkakan.) Det blev färd till jourhavande veterinär och akut kejsarsnitt på natten. Leon plockades ut helt livlös. Varken veterinären, som var upptagen med en blödande Rosie, eller medföljande kompis trodde att det gick att rädda honom. Men efter en lång stund av slungande, masserande och torkande fick jag liv i honom. Glädjen var stor. Både Rosie och Leon är mig mycket kära. Rosie är 9 år i dag, och Leon 7, men på bilden är Leon bara en kattunge.”
 • ”Sessan. En katt som ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Sessan var inte min katt från början. Hon var på genomresa genom Brunflo med sin familj, när de stannade bilen vid en rastplats för att rasta henne. De tog på henne koppel, men hon slet sig och försvann i skogen. De letade, satte upp lappar, ringde Jämtkatten men var efter ett par timmar tvungna att fortsätta söderut. Jag letade efter henne i flera veckor, knackade på i hus, gav mitt telefonummer. Jag hittade henne slutligen i ett litet uthus, tack vare en kvinna som ringde. Jag hade kattbur och kattmat med mig och lockade på henne länge. Inget svar. Jag lockade igen. Till slut ett klagande slags jamande. Det var ett läte från en katt som befann sig i yttersta nöd. Jag öppnade kattmatsburken. Till sist vågade hon sig fram, när hon kände lukten, totalt uthungrad. Jag lyfte ner katt och mat i buren och jag och min nya kamrat for hem till mig.Vi kände en fruktansvärt stank från katten. Stanken kom från ett mycket infekterat sår under ena tassen. I detta sår satt selen fast, hon hade bitit av sig pälsen på bröstet, magen och på en del av benet. Vi förstod att hon hade suttit fast och fått kämpa för att kunna ta sig loss. Katten var liten och mager, jag trodde inte att hon skulle överleva natten.Sen följde många besök på Djursjukhuset, flera antibiotikakurer och skötsel av såret. Men Sessan blev bra till slut. Jag tog givetvis direkt kontakt med hennes familj och vid ett senare tillfälle kom vi överens om att jag fick behålla henne. Sessan var skygg i början. Jag fick ta det mycket varligt med henne. Nu, sedan länge, har jag vunnit hela hennes förtroende och tillgivenhet. Det är en underbar känsla. Hon är innerligt kärleksfull mot mig och det är ömsesidigt. Men hon vill inte gå ut, bara på altanen. Hon fick nog av utelivet tidigare.”
 • ”Vilda Matilda, 10 år. Matilda är en helt ljuvlig katt. Social, sällskaplig och aktiv. Vill vara med, älskar att leka tafatt och kurragömma. Vill gärna sitta på min axel. Utomhus går hon lika fint i ett långt koppel som en hund. Fast mest vill hon ligga i mina korslagda armar när vi går på promenad. Hon vill alltid veta var jag finns.”
 • ”Sussie Lou kom hem till mig som liten kattunge efter en tuff start i livet. Hennes kattmamma var borta emellanåt, vilket gjorde att hon fick för lite modersmjölk och trygghet. Av mig fick hon modersmjölkersättning. Hon hade ett stort snuttebehov och under ett års tid snuttade hon på min öronsnibb. I dag som vuxen katt är hon en otroligt söt och kelen knäkatt och sängkamrat utan snuttebehov. Hon älskar att vara ute men går aldrig ifrån mig.”
 • En knäkatt med smaragdögon.”Edina. En hemlös, troligen dumpad katt, som gick i några månader i en liten by strax utanför Brunflo. (Förra hösten). Jag sökte ägare, men fick inget svar, så hon fick stanna hos mig. Hennes glädje och tacksamhet visade inga gränser när hon väl kom inomhus. Hon rullade runt, varv efter varv och spann som besatt. Hon är mycket social, otroligt go och kelen. Trivs jättebra här. En knäkatt med smaragdögon.”
 • superlugn med stora tassar.”Mirre, 10 år. Coolingen kallad, just för att han är så superlugn. Dessa stora tassar brukar han lägga runt mig och liksom hålla om mig. Han tvättar mig mycket, trogen sängkompis. Han är stor, manlig, så snäll, så innerlig. Så hjärtego i sina känslor för mig. Finns alltid i min närhet, både inomhus och utomhus.”

Viljestark och självständig men gosig och kärleksfull.
Se läsarnas bilder och läs berättelserna om deras små älsklingar.

Annons

Mer läsning

Annons