Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftbolag pratade med fel sameby om vindkraft på vinterbetesmark

Vindkraftbolaget ville bygga vindkaftsparker på Ohredahkes vinterbetesmarker i Västernorrland. Problemet är att de kom överrens med fel sameby.

Annons

Vindkraftbolaget Svenska Vindbolaget AB, som numer är uppköpt av Eulos Vindpark AB, ville bygga vindkraftparker på de jämtländska samebyarna Ohreadahke och Jijnejevaeries vinterbetesmarker i Kråktorpet, Nötåsen och Jenåsen i Västernorrland.

De kallade för sex år sedan in till samråd, men bjöd bara in Jijnejavaeries sameby. Ohredahkes blev ställd utanför och fick ingen information. Det skriver Sameradion på webben.

Det har gjort att Ohredahkes sameby har gått i taket.

– Vi har inte blivit hörda i den här saken, man har hört en annan sameby. Då har de helt frankt sålt ut våra vinterbeten, säger Per Mikael Åhrén, ordförande i Ohredahkes sameby till Sameradion.

Jijnajevaeries ordförande, Marianne Persson, säger att hon varit på samråd men att det bara gällde vindkraftparker på Kråktorpet och Nötåsen.

Ohredahkes sameby har uppmanats att överklaga tillstånden för vindkraft på deras vinterbetesmarker till mark- och miljödomstolen, vilket de redan gjort.

Läs hela artikeln och lyssna på inslaget här.

Annons