Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av inhyrd personal i länets sjukvård

Region Jämtland Härjedalen har haft en kraftig ökning av kostnader för stafettpersonal det senaste året. Men utvecklingen har varit ännu mer dramatisk i ett par andra landsting.

Annons

Under perioden januari till och med oktober ökade kostnaderna för bemanningsföretag i Region Jämtland Härjedalen med 38 procent jämfört med samma period 2015. Från 97 miljoner kronor till 134 miljoner.

Med det hamnar Region JH på tredje plats på listan över kostnadsutvecklingen för inhyrd personal. Det här framgår av en sammanställning som SVT har gjort. Allra kraftigast har ökningen varit i Region Halland där kostnaderna för stafettpersonal har stigit med 96 procent. Från 58 miljoner kronor till 114 miljoner.

Kostnadsökningen för stafettläkare och stafettsjuksköterskor har varit kraftig de senaste åren.

På andra plats återfinns Landstinget Västernorrland där ökningen under den aktuella perioden har ökat med 57 procent. Från 188 miljoner kronor till 295 miljoner.

– Det är bedrövligt. Överhuvudtaget är bemanningsföretagens intåg inom hälso- och sjukvårdsområdet bedrövligt utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv, säger Erik Lövgren (S), landstingsstyrelsens ordförande, till SVT.

Det finns också flera exempel på att användningen av bemanningsföretag har minskat: Västra Götalandsregionen (minus 8,3 procent), Landstinget Dalarna (minus 7,5 procent), Region Östergötland (minus 2,5 procent) och Region Örebro län (minus 1,5 procent).

Under de första tio månaderna 2016 uppgick den total kostnaden för bemanningsföretag i landstingen/regionerna till 3,6 miljarder kronor och det är en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period året innan. Mellan 2010 och 2015 har kostnaden ökat från 1,9 miljarder kronor till 3,9 miljarder.

Både regionalt och nationellt pågår projekt för att bryta beroendet av stafettläkare och stafettsjuksköterskor. Det nationella målet är att landsting och regioner från och med januari 2019 ska vara oberoende av inhyrd personal.

Läs mer:

Sjuksköterskornas förslag för att lösa bemanningsproblemet

Ekonomin något bättre i Region Jämtland Härjedalen men underskottet fortfarande stort

Regionledningen har planer på eget bemanningsbolag – vill minska beroendet av stafettpersonal

Mer läsning

Annons