Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Blossaglögg hyllar urskogen – leder glöggälskare till Offerdal

Koordinaterna på Blossas årgångsglögg 2016 leder rakt till Storskogens naturreservat i Offerdal. Företaget vill hylla urskogen och vi har pratat med fem offerdalsbor om vad de tycker om glögg och uppmärksamheten.

Annons

Jimmy Emilsson, Sofia Gren, John Skyttmark, Johnny Krånglin och Marianne Söderqvist.

De senaste åren har Blossa valt att sätta koordinater på sina årgångsglöggar. Koordinater har lett till olika platser i världen som inpirerat till glöggens smak.

I år blev smaken kråkbär och enligt företaget är glöggen en hyllning till urskogen. Kordinaterna leder därför till Storskogens naturreservat i Offerdal.

I decimalform är koordinaterna 63.69720 och 13.81767 medan de i grader, minuter och sekunder är: 63°41’49.9”N och 13°49’3.6”E.

Etiketten på flaskan blev dock feltryckt. Enligt Åsa Strömberg Eng, senior brand manager på Blossa, blev decimalformen av koordinaterna tryckta i grader, minuter och sekunder. Tryckfelet tar dig till norska havet utanför island.

”Testar man att skriva in koordinaterna som står på flaskan i formatet latitud-longitud hamnar man, precis som det var tänkt, i Storskogens naturreservat i Jämtland. Väldigt tråkigt såklart och något vi också förklarar om någon konsument kontaktar oss.” skriver hon i ett mejl till ÖP.

LÄS OCKSÅ: Emilia och Andreas vill ge en behövande familj en jul att minnas – bjuder in till julfirande i Ope

Företagets tanke är att hylla urskogen och lyfta kråkbäret som företaget i ett pressmeddelande nämner som ett bortglömt bär. Offerdalsborna Sofia Gren, Jimmy Emilsson och Marianne Söderqvist är alla tre nyfikna på glöggen.

– Jag tycker inte om glögg men är Offerdal med så lär man ju prova, säger Sofia Gren och fortsätter:

– Offerdal är ett fint samhälle och det är kul omdet kommer på kartan och blir uppmärksammat.

– Jag gillar inte kråkbär men i glögg kanske detär gott, säger Jimmy Emilsson.

Marianne brukar testa åtminstone en ny glögg kring jul och tycker att det är roligt att koordinaterna till Storskogens naturreservat hamnat på flaskan.

Men kanske har Blossa rätt om att kråkbäret är ett bortglömt bär för ingen av de offerdalsbor vi pratat med brukar plocka bäret.

– Nej det gör jag inte. Kråkbären är till för björn, så det lämnar jag till björnmat. Men de tycker väl att det är lite exotiskt, säger John Skyttmark.

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen blir årets julvärd i SVT

Storskogens naturreservat är han välbekant med då han själv varit med och planterat skog i reservatet. Men John Skyttmark ogillar glögg och kommer trots koordinaterna inte att smaka Blossa 16.

– Blossa vill framstå som ett föredöme av något slag men det är bara affärsmässigt och har ingenting att göra med att vara snäll med landsbygden och Offerdal. De vill bara tjäna pengar och det är inget fel med det, säger John Skyttmark.

Johnny Krånglin jobbar intill naturreservatet. Han brukar inte välja Blossas glögg utan föredrar sin egen.

– Det är lite olika vad jag har i min egna men det kan vara hjortron och grejer, säger han.

Det är oklart om bären i Blossas årgångsglögg 2016 kommer från Storskogens naturreservat. Enligt Åsa Strömberg Eng kommer kråkbären i glöggen från olika platser i Sverige och Finland. Enligt Länsstyrelsen är det dock helt okej att plocka bär i reservatet.

Mer läsning

Annons