Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demensteamet i Krokom läggs ner

Socialnämnden i Krokom dras med stort ekonomiskt underskott och behöver spara pengar. Som en konsekvens av detta har man beslutat lägga ner kommunens demensteam.
– Vi har slitit vårt hår kring det här, säger Malin Bergman (C), socialnämndens ordförande.

Annons

På socialnämndens möte i torsdags beslutade samverkanspartierna C, M, KD och MP att lägga ner kommunens demensteam. Ett beslut som föregåtts av en hel del vånda, berättar socialnämndens ordförande Malin Bergman (C).

– Vi har ett budgetunderskott på 10 miljoner kronor. Vi inom politiken måste välja och utifrån rådande budgetläge valde vi det här. Men det har varit mer diskussion än någonsin.

Kommunens demensteam ger stöd åt anhöriga och demenssjuka i frågor kring demenssjukdom. Genom att lägga ner demensteamet sparas två halvtidstjänster.

– Om vi får mer pengar kommer demensteamet vara det första som återförs, säger Malin Bergman.

Både socialdemokraterna och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet i socialnämnden.

– Vi anser att detta är helt kontraproduktivt då vi i kommunfullmäktige förra månaden tog beslut att börja bygga ett nytt särskilt boende med inriktningen mot demens med ca 32 platser, säger Marie Svensson (V), ledamot och Annika Hansson (S),vice ordförande, gemensamt i ett pressmeddelande.

– Det är stor risk att kommunen tappar kompetent personal inom området som vi har behov av, särskilt i samband med att det nya boendet öppnas.

När demensteamets stödjande insatser i hemmet försvinner fruktar Marie Svensson och Annika Hansson att dessa personer istället hamnar på särskilt boende i ett tidigare skede. Något som i slutänden kan bli en fördyring för kommunen.

Även om de två halvtidstjänsterna inom demensteamet avvecklas kommer personalen jobba kvar. Socialnämndens ordförande Malin Bergman hänvisar till konsekvensanalysen som genomförts och tror inte att verksamheten kommer påverkas.

– Utebesöken kommer inte att kunna genomföras men kompetensen jobbar kvar och finns kvar inom kommunen.

Malin Bergman (C), socialnämndens ordförande i Krokoms kommun.

Mer läsning

Annons