Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna i Föllinge fångar den samiska kulturen

/
  • Linnéa Hjulström är emot jakt. Hennes bidrag till historiegruppen är fakta om djurens rätt och hennes egna åsikter om jakt. ”Det behövs båda sidor, annars uppmuntrar man bara till jakt” säger hon.
  • Arvid Lidvall och Emanuel Andersson ingår i jaktgruppen.
  • Aili Nilsson, som kommer från Jiingevaerie sameby, var med och hjälpte eleverna att sy mobilväskor i skinn.
  • Sylvain Gumula instruerar Britta Olofsson som ingår i bildgruppen.
  • Marianne Persson, Jiingevaerie sameby, visar Fredrik Blom och Sanna Persson Stafrén hur man bakar säckbröd.Under en vecka jobbade eleverna i årskurs 7–9 på temat varg.

Under en vecka har den vanliga undervisningen på Cederbergskolan ersatts av renstyckning, mobilfodralstillverkning och lassokastning. Skapande skola på temat varg har brutit upp den ordinarie schemalagda undervisningen.

Annons

Att det blev just varg som tema kommer från Daniel Alfredssons film med samma namn.

– Många känner till problematiken i filmen och den spelades in i Valsjöbyn och det är många här som har någon anknytning dit, säger bild- och språkläraren Sylvain Gumula.

Eleverna har fått välja ut - ifrån sina egna intressen att specialisera sig på service, bild, jakt, power-point, historia, mat, musik eller slöjd.

Britta Olofsson som går i åttan har valt att gå i bildgruppen.

– Det är roligt med temavecka eftersom man inte behöver jobba som vanligt med de vanliga ämnena. Jag tycker om att måla och rita och gör det mycket hemma, berättar hon.

I bilduppgiften ingick att man skulle måla utifrån en sydsamisk text som översatts till svenska. Texterna utgick ifrån de åtta syd- samiska årstiderna. Eleverna fick fritt tolka texterna och bilderna kunde vara realistiska eller surrealistiska.

Emanuel Andersson går i nian och valde jaktgruppen.

– Jag är lite intresserad av jakt, säger Emanuel som både jagar och tävlar i skytte på fritiden.

Men han tror inte att han kommer ha så mycket nytta av det han lärt sig under temaveckan.

– Det är inte så mycket man kan ta med sig eftersom det är så gamla grejer, säger han.

I historiegruppen har man samlat in material för att göra två scrapböcker och två bildspel. Som inspiratör har man anlitat Sara Hamberg som pluggar till kulturentreprenör på Uppsala universitet.

– Meningen är att vi ska lämna in allt till Jamtli, och att eleverna ska kunna gå dit med sina barn och barnbarn och minnas vad de gjorde på Cederbergskolan, säger Lena Nyström som är lärare i svenska och engelska.

Hemkunskapen har fått förstärkning av Marianne Persson som kommer från Jiingevaerie sameby.

I början av veckan fick de en hel ren, som de sedan styckat och tillagat i olika omgångar och enligt olika recept.

– Ungdomarna har varit jätteduktiga och jätteintresserade. Men det har varit stressigt eftersom vi har både lagat mat och bakat samtidigt, säger Marianne.

Aili Nilsson, som kommer från samma by som Marianne, var med slöjdgruppen och hjälpte dem att sy sameinspirerade mobilväskor i skinn. Hon tycker att temaveckan är ett bra initiativ.

– Det kan ge dem en bättre förståelse för vår kultur, säger hon.

Mer läsning

Annons