Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera elever har mött mystiska vinterbjörnen i Vången

/
  • Jan Halberg, sportchef på Vången, berättar att det råder björnfeber på byn trots att det är mitt i vintern.
  • Elin Timonen, Fanny Billö och Elin Rönngren har samtliga tre mött vinterbjörnen i Vången. De beskriver den som liten och nyfiken, och känner sig inte ett dugg rädda för den.

Vandrar det omkring en björn i skogarna kring Vången – trots att det är mitt i vintern?
Ja, utan tvivel. Åtminstone enlig flera elever på hästgymnasiet Wången.
– Vi var bara tio meter ifrån den förra måndagen, berättar Fanny Timonen.

Annons

Björnobservationer är vardagsmat i Jämtland under barmarkssäsongen. Däremot är det väldigt ovanligt att björnar är vakna under den här årstiden – och ännu ovanligare att folk ser dem. Inte undra på att vinterbjörnen i Vången har blivit en stor snackis bland både elever, skolpersonal och bybor.

Om det verkligen är en björn? Det är nämligen inte alla som tror på att observationerna är sanna, och att det kanske i stället kan ha rört sig om en järv.

– Jag har ingen anledning att misstro eleverna. Och dessutom har jaktlaget sett björnspår någon mil härifrån, berättar Wångens sportchef Jan Halberg som själv är jägare.

Det första mötet med vinterbjörnen rapporterades i början av december, då en elev var ute på en rutinrunda med hästen.

– Björnen hade rest sig på bakbenen och hästen blev ordentligt rädd. Killen ringde till mig och var uppjagad efteråt, berättar Jan Halberg.

Sedan dess har observationerna kommit in med jämna mellanrum. Förra lördagen fick exempelvis Elin Rönngren vara med om en mäktig naturupplevelse bara 500 meter från hästanläggningen.

– Plötsligt stod den där på vägen, ungefär 30 meter ifrån mig. Den sprang fram och tillbaka några gånger, och det märktes att den var rädd för oss och inte tvärtom. Jag hörde även hur den visslade innan den sprang iväg. Vi åkte tillbaka efter en stund för att titta på spåren, men eftersom det var puder så syntes bara stora hål i snön i stället för trampdynor, berättar Elin Rönngren.

Experten: "Björnar kan leta nytt ide mitt i vintern"

Två dagar efteråt var det Fanny Timonens och Fanny Billös tur att stifta bekantskap med nallen, när de var ute på tur med islandshästarna Aldis och Randalin.

– Först trodde vi att det var en räv, men när vi var tio meter ifrån såg vi att det var en björn. Hästarna blev egentligen inte rädda, utan det var snarare vi som skrämde upp dem, berättar Fanny Timonen.

– Den var liten, söt och nyfiken, och det var mest tanken på att det var björn som gjorde oss rädda. Den stod kvar och tittade på oss när vi galopperade iväg. Nu så här efteråt känner vi mest att det var coolt att få se en björn, säger Fanny Billö.

Samtliga tre är beredda att gå ed på att det verkligen var en björn, och inget annat djur.

– Det var en björn, intygar de samstämmigt.

Jan Halberg ringde till en naturbevakare från länsstyrelsen som kom till Vången och gjorde en undersökning, dock utan att denne hittade några bevis på att det verkligen var en björn.

– Men det hade snöat mycket dagarna efter observationerna, så spåren hade nog försvunnit. Men jag har som sagt ingen anledning att inte tro på eleverna. Och det är klart att det känns lite läskigt att den varit så nära våra hästar, men sannolikt är den mer rädd för oss än vadd vi är för den, säger Jan Halberg.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Läs mer:

Färre björnar får skjutas i år

Wille, 9, såg tre björnar i Krokom

Ralph om sina björnmöten: "Jag har stått och killat dom i röven"

Mer läsning

Annons