Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här serveras burgare i XL-format och tyska schnitzlar

/
  • Lastbilschaufförerna Christer Resman från Fyrås och Per-Gunnar Blomberg från Solberg i Brunflo fick tips om lunchstället i Ytterån. De åt wienerschnitzel respektive fläskschnitzel, och var mycket nöjda. ”Smakar det så kostar det”, sa Christer.
  • Klaus Hohenwald med hembakat bröd till den mindre hamburgervarianten på 1,2 kilo som går att få utan förbeställning dagen före.Makarna Marika och Klaus Hohenwald är båda 51 år. För snart två år sedan bröt de upp från stressen i Strausberg i östra Tyskland och startade livet på nytt i lugna Ytterån.
  • Marika Hohenwold med kalvkött från länet panerat med kross av hembakat vitt bröd och som med kryddblandning från Åre, sardeller, kapris och en skiva citron blir wienerschnitzel i dess originalform.

Hos makarna Hohenwald I ”Berliner Schnitzelstuga” i Ytterån serveras schnitzlar, men också hamburgare i elefantstorlek.

Annons

Den största hamburgaren, XXXXL, väger serveringsklar 4,3 kilo. Den kostar 690 kronor och måste beställas en dag i förväg. Men i gengäld mättar den minst tio personer.

en mindre hamburgare, på 1,2 kilo, som går att få direkt.

– I Tyskland finns det XL-restauranger överallt. Svenskar gillar hamburgare och då ville vi erbjuda stora hamburgare, säger Klaus Hohenwald.

Marika Hohenwald växte upp i Östtyskland, DDR. Sommaren 1995, drygt fem år efter Berlinmurens fall och den tyska återföreningen, började de semestra i Sverige och Jämtland. De besökte en vän som flyttat till Järpen.

De fångades av lugnet, miljön och vyerna. Så småningom började de leta efter bostad på Blocket och Hemnet på Internet, och de hittade sitt hus i Ytterån.

flyttade de in i det vita huset med en bakstuga på gården. Klaus som i Tyskland byggt och rustat upp hus kunde snart börja baka surdegsbröd i vedugnen där det tidigare enbart gräddats tunnbröd.

Brödbakandet som i Tyskland var en hobby blev en liten del utkomsten i Sverige. Nu bakar han och säljer tyskt surdegsbröd till butiker bland annat i Östersund, på Frösön, i Trångsviken, Åre och Duved.

Den 1 november 2007 öppnade Klaus och Marika tysk restaurang i Ytterån, mitt emot bensinmacken, med svensk husmanskost som dagens rätt vid sidan om de olika schnitzelrätterna.

– Men till 95 prcocent äter folk bara schnitzel, säger Klaus.

schnitzelrätterna och rätterna med fläskfärsbiffar eller med bratwurstkorv, kostar dock som en dagens rätt, kring 60 kronor.

Fast i torsdags valde lastbilschaufförerna Christer Resman och Per-Gunnar Blomberg schnitzlar som med skivad, stekt Rödöpotatis och bacon kostade 149 respektive 139 kronor.

, äkta tysk, wienerschnitzel – inte något halvfabrikat. Och smakar det så kostar det, sa Christer.

– Man är ju van med Norge. Där kostar en dagens lika mycket eller mer. Tar du en stor mjölk och en brödbit så är du upp i nästan 200 kronor, sa Per-Gunnar.

I Ytterån ingick sallad, bröd och bordsmargarin, och kaffe.

”Schnitzelstugan” i Ytterån har öppet måndag– fredag, 11–18. Men makarna Hohenwald hoppas på ökad omsättning så att de kan anställa någon och ha öppet även på helgerna.

Men även nu går det att äta där en lördag eller söndag, om man bokar i förväg.

Mer läsning

Annons