Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Eldrimner får man lära sig hur man bakar surdegbröd - och varför man bör baka det

Man kan mata den med jämna mellanrum och låta den gå i arv till kommande generationer. Glömmer man bort den så kan man lätt väcka den till liv igen. Surdegen är den ständigt aktuella degen som alla kan lära sig hantera.

Annons

Vill man inte mata sin surdeg går det också bra. Man behöver heller inte låta den gå i arv. Faktiskt är det inte alls så komplicerat som man kan tro att göra en surdeg.

– Man blandar bara mjöl och vatten till en bra konsistens. Ungefär som en våffelsmet. Sedan får den stå varmt i fyra dagar, säger bagaren Magnus Lanner och håller fram en bytta med en bubblande, jäsande surdeg.

På tisdag arrangerar Eldrimner en kurs i hur man bakar sitt eget surdegsbröd. 12 personer får under den tre timmar långa kursen lära sig om mjöler och malningssätt och hur man får en surdeg att jäsa bra. För det är just det som är kruxet.

– Man vill få till en surdeg som är bra att baka på. De som går kursen kommer få lära sig hur man får till en surdeg så den jäser bra, säger Magnus, som kommer vara kursens ledare.

En deg med bas på surdeg håller på att knådas ihop. Magnus Lanner ska snart hålla kurs för personal som jobbar med mat inom offentlig miljö.

Hos Eldrimner, som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk, utbildas ungefär 500 mathantverkare per år, varav cirka 100 bagare. Här får de som går bagarkurser lära sig att baka med mjöler som inte innehåller tillsatser eller är utblandat. Normalt sett är Eldrimners kurser längre än en kväll, men i och med gastronomi- och kulturveckan ville de erbjuda något speciellt.

– Vi kände att vi har en del i att Östersund är med i Creative Cities-nätverket och ville visa upp oss, säger Magnus Lanner.

Magnus Lanner, bagare Eldrimner.

UNESCO-delegaterna kommer bland annat få göra studiebesök på Eldrimner, men för allmänheten är det alltså kursen i surdegsbrödbak som är aktuell. Att det landande på just surdeg beror på flera saker.

– Dels vill vi väcka intresse för att baka med surdeg. Målet är att de som går kursen vill komma igen och gå längre kurser, men också att de ska sprida kunskapen vidare.

– Surdegsbröd bör man baka framför allt för att det blir godare, det blir mer näringsriktigt och det håller längre, säger Magnus Lanner.

Jäsning är viktigt. Och att degen knådas.

Läs mer:

Lina Lindbäck: "Jag kommer inte hinna en bråkdel av det jag vill göra"

Nu börjar den stora mat- och kulturveckan - människor från fem kontinenter kommer till Östersund

Turister från hela världen betalar dyrt för att uppleva Jämtländskt mat- och kulturliv

Mer läsning

Annons