Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands Centerledare om Nils G Åsling: ”Han satte avtryck i svensk nationell politik”

Beskedet om centerpartisten Nils G Åslings död väcker bestörtning både inom och utanför Centern.

Annons

– Vi sörjer honom och tänker på hans familj och närmaste, säger Bosse Svensson som är ordförande för Centerpartiet i Jämtlands län.

Länets Centerledare Bosse Svensson framhåller Nils G Åslings storhet som politiker.

– Han gjorde stora insatser både som industriminister och som mångårig riksdagsledamot. Han satte avtryck i svensk nationell politik.

Bosse Svensson framhåller att Nils G Åsling var en av de riktigt stora politikerna och en förgrundsgestalt inom Centerpartiet i Jämtlands län.

Marianne Stålberg från Östersund, som var riksdagsledamot för Socialdemokraterna åren 1976 – 1991, sörjer sin tidigare riksdagskollega.

– Jag tycker att det känns så tungt. Det är en god vän som har dött. Han jobbade frenetiskt för Jämtlands län och gjorde väldigt mycket bra saker.

Marianne Stålberg (S) minns med värme både vänskapen och det goda politiska samarbetet med Nils G Åsling.

Hon framhåller att hon och Nils G Åsling och övriga tre riksdagledamöter från Jämtlands län, de fem på Jämtlandsbänken, trivdes väldigt bra tillsammmans.

– Andra länsbänkar var avundsjuka på oss för att vi hade en så god relation.

Marianne Stålberg berättar om hur hon, Nils G Åsling och de övriga fortsatte att stråla samman även efter riksdagstiden.

En del av de träffarna har varit i Görvik hemma hos Ingrid Hemmingsson som var riksdagsledamot för Moderatarerna mellan 1982 och 1994.

Senast hon på det sättet träffade Nils G Åsling var 25 juli 2014 då hon fyllde 80 år, och han höll tal till henne.

– Jag har alltid tyckt bra om Nils G Åsling. Han har varit ärlig och pålitlig. Han har aldrig haft några baktankar, säger Ingrid Hemmingsson.

– Man kunde prata öppet med honom.

En av alla återträffar för länets tidigare riksdagsledamöter hölls i december 1997 hemma hos Nils G Åsling. Med den gången var Marianne Stålberg (S), Jörn Svensson (V) som bjöds med även om han aldrig representerade Jämtlands län i riksdagen, Ingrid Hemmingsson (M), Nils G Åsling (C), Margareta Winberg (S) och Nils-Olof Gustafsson (S).

Här kan ni läsa centerns partiledare Annie Lööfs kommentar om Nils G. Åsling:

Läs mer:

Förre ministern och riksdagsledamoten Nils G Åsling har avlidit

Oksanen: Nils G. Åsling var marknadens försvarare i krisens tid

Mer läsning

Annons