Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokoms kommun kritiseras för bristfälligheter inom LSS-verksamheten

LSS-enheten på Krokoms kommun har för dåliga rutiner för att hantera ärenden där hot och våld förekommer i kontakten med de personer som tar emot hjälp. Arbetsmiljöverket kräver nu åtgärder.

Annons

I mitten av december gjorde Arbtesmiljöverket in inspektion på LSS-enheten på Krokoms kommun. Detta med anledning av ett stopp i verksamheten som krävdes av ett av enhetens skyddsombud.

Stoppet i verksamheten gjordes för att de arbetstagare som jobbade hos personen utsattes för risk för hot och våld. Vid inspektionen framkom att det har saknats nedskrivna säkerhetsrutiner för arbetet med personen.

LÄS MER: Har du koll på fyrverkerireglerna?

Enheter som arbetar utifrån lagen LSS ska se till att människor med omfattande funktionsnedsättningar får möjlighet att leva så självständiga liv som möjligt. Detta innebär bland annat att arbeta hemma hos de enskilda som tar emot hjälp enligt LSS.

Vid inspektionen framkom att under det senaste året våldssituationer och hot förekommit hos en person i kommunen. Trots att enhetens skyddsombud lämnat in flera anmälda tillbud om hot och våld till arbetsgivaren var flera av dessa inte kända eller åtgärdade när inspektionen genomfördes.

LÄS MER: Många i länet dricker för mycket: "Det är ett folkhälsoproblem"

Arbetsmiljöverket kräver nu av LSS-enheten på Krokoms kommun att de tar fram skriftliga säkerhetsrutiner för arbetet med personen och att de tar fram rutiner för att hantera tillbud kring hot och våld i verksamheten som helhet.

Om så inte sker kan det bli aktuellt med förelägganden om att vidta åtgärder eller förbud för att genomföra arbetet på enheten.

Mer läsning

Annons