Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokoms kommun om tidsfusket: ”Det är inte omöjligt att det kan hända igen”

Enligt Krokoms kommuns utredning kring fusket inom LSS-boende har det inte framkommit något om att personalen har lagt någon tidigare för natten för att kunna gå hem tidigare, varken i dokumentation eller intervjuer. Samtidigt menar man att det inte är omöjligt att det kan hända igen.

Annons

I november gjorde Krokoms kommun en Lex Sarah-rapport efter att vikarier slagot larm om tidsfusk på LSS-boende i kommunen. Enligt vikarierna ska man ha lagt en person med utvecklingsstörning och funktionsstörning tidigare för att personal skulle kunna kunna gå hem tidigare.

Kommunens kvalitetskontroller tittade då på rapporten och tyckte att det var så pass allvarligt att kommunen anmäldes till IVO. Nu har kommunen kommit ut med en kompletterande utredning till IVO.

Personalen har enligt kommunens underlag för utredning uppgivit att det har funnits en överkapacitet vad gäller bemanning, vilket möjliggjort att man kunnat avvika från platsen innan arbetspasset är slut.

– I kommunens kompletterande utredningen har våra kvalitetskontroller visat att det har varit överkapacitet på bemanningen, säger Anna Berkestedt Jonsson, Socialchef i Krokoms kommun.

Enligt kommunens utredning har personal på boendet hävdat att orsaken till att personen lagts tidigare är att hen varit trött, sjuk eller själv velat gå och lägga sig. Samtidigt kan man inte utesluta att det hänt utan att brukaren själv bestämt detta och man menar att det inte är omöjligt att det kan hända igen. Om brukaren lagts utan att själv bestämt det, och det har hänt vid ett flertal gånger, bedöms risken för missförhållande som allvarlig.

Krokoms kommun inväntar nu IVO:s utredning.

Läs mer:

Vårdare får sluta efter tidsfusket inom Krokoms LSS vård – fler kan få gå: "Vi vet inte om fler kommer att få gå"

Boende fick lägga sig tidigare för att anställda ville sluta tidigare

”Jag känner inte till någon som har fått sparken” – socialchefen om tidsfusket inom LSS-vården i Krokoms kommun

Efter arbetstidsfusket: Krokoms kommun Lex Sarah-anmäler sig själv till IVO

Mer läsning

Annons