Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokomsduo tar strid mot Trumps inreseförbud i ny låt – lyssna på den här

Efter att USA:s president Donald Trump beslutade om ett inreseförbud för vissa länder, fick bandet Abjeez snabba på sitt arbete, med en ny låt.
– Den var tänkt att släppas i mars, men vi insåg att det här var något folk skulle få lyssna på nu, säger Safoura Safavi.

Annons

Safoura Safavi är född i Iran, och uppvuxen i Krokom, hon har bandet Abjeez med sin syster Melody. Just nu bor Safoura i Stockholm, och hennes syster bor i USA. Inom bandet har de reagerat snabbt på allt som hänt på andra sidan atlanten, nu släpper bandet en ny låt.

– Den heter "Crossing border", den passar väldigt bra in på det som händer i världen. Den var tänkt att släppas i mars, men vi insåg att det här var något folk skulle få lyssna på nu, så vi har jobbat hårt dygnet runt de senaste dagarna för att kunna släppa den, säger Safoura.

Lyssna på låten här:

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en presidentorder om regler för flyktingar och resenärer. Dessutom kommer inga visum att utfärdas, under 90 dagar, till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

– Det är fruktansvärt. Det som händer just nu, men den här frustrationen är inget nytt för mig. När man kommer från muslimska länder är det alltid svårt att resa och ta sig igenom säkerhetskontroller, säger Safoura Safavi.

Svenskar som har dubbelt medborgarskap i länderna som omfattas av Donald Trumps reseförbud kommer att släppas in i USA. Det beskedet kommer från landets tullmyndighet.

– Det är nationaliteten i passet som gäller, sa biträdande tullchefen Kevin McAleenan på en presskonferens under tisdagen.

Melody Safavi till vänster och hennes syster Safoura till höger.

– Det är så trist, för att vi har en väldigt stor publik i just USA, som vi i framtiden kommer få svårt att uppträda för, säger Safoura Safavi.

Syriska flyktingar kommer inte att släppas in i USA på obestämd tid, eller till dess att USA:s president Donald Trump själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

– Jag har själv varit flykting och upplevt det som liten, det gör att jag blir extra spänd. Jag känner mig som en kriminell. Varje gång jag ska åka till USA blir det jobbigt. Jag har svårt att få artistvisum och jag vet inte hur många gånger som de gör extra bakgrundskoller på mig.

Uppväxten i Jämtland ligger varmt om Safouras hjärta, hon vill tillbaka och uppträda med Abjeez igen.

– Vi vill åka upp och spela i Jämtland snart.

Läs också:

Från Svarta lådan på Storsjöteatern till Vita huset i Washington

Systrar som sjunger för frihet

Mer läsning

Annons