Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna i Rötviken vägrade lyssna på skeptiker

/
  • Servicepunkt Handlarn Rötviken ska handla om allas lika värde, tillgänglighet, framtidstro och service.
  • – Regionförbundet tyckte inte att vi skulle öppna en butik, med motiveringen att vi skulle konkurrera med butiken i Valsjöbyn, berättar Maritha Grelsson.
  • – Det är någon slags glesbygdsprotest på gång. Man är helt enkelt trötta på att allt ska handla om stan, säger Maritha Grelsson som sitter i styrelsen för kooperativet som driver butiken i Rötviken.

Mot alla odds.
Så resonerade nog många när kvinnor i området kring Rötviken gick samman och öppnade lanthandeln. Men hur gick det egentligen?
– Det har gått jättebra, och nu är vi uppe i 350 medlemmar i kooperativet, meddelar Maritha Grelsson.

Annons

Hon är styrelseledamot i den ekonomiska föreningen som driver butiken sedan 15 juni. Maritha berättar att det både blåst motvind och medvind i arbetet under det senaste året, men att övertygelsen om att det verkligen är nödvändigt med en butik drev dem vidare.

– Regionförbundet tyckte inte att vi skulle öppna en butik, med motiveringen att vi skulle konkurrera med butiken i Valsjöbyn. Men vi har helt olika kundkategorier, eftersom de vänder sig mycket mot den norska sidan. Båda butikerna behövs, berättar Maritha.

Det nästan lyser av kämpaglöd i hennes ögon, och hon inspireras av faktumet att det öppnat fler butiker på landsbygden den senaste tiden, exempelvis i Lidsjöberg.

– Det är någon slags glesbygdsprotest på gång. Man är helt enkelt trötta på att allt ska handla om stan. Folk behöver en servicepunkt och ska inte behöva åka långt för att köpa mjölk och annat. Jag tycker att det behövs ett statligt stöd till service i landsbygd, säger Maritha.

Hon räknar upp flera positiva kringeffekter med butikens nyöppnande.

– Folk har exempelvis börjat fråga om fritidshus här, och det har blivit ett helt annat flöde i området. Alla som kommer in är jätteglada. Folk möts och det spirar ideér

Affären i Rötviken fungerar liksom tidigare som apoteksombud, systembolagsombud och spelombud, plus att det läggs extra omsorg på caféhörnan längst inne i butiken. Den är även ett viktigt bensinstopp, för både bybor och turister som passerar längs Fiskevägen. Just nu har den ekonomiska föreningen 1,75 tjänster, förutom att en del medlemmar jobbat frivilligt den första tiden. Målsättningen är dock att inte att kooperativet ska driva butiken permanent.

– Vår ambition är att vi ska hitta någon handlare som vill ta över, men under tiden hoppas vi växa. Just nu har vi 350 medlemmar, och de är spridda över ett stort område.

Vad säger du om att ni inte fick uppbackning av regionförbundet?

– Det kändes faktiskt lite konstigt, de borde ju stötta oss som vill starta företag i glesbygd.

Läs mer:

Landsbygdsministern lovar satsning på landsbygdsbutiker

Regionförbundet svarar på kritik om Rötviken: Det handlade om avstånd

Mer läsning

Annons